NOA Menu

NOA Kenniscentrum

EIB prognose: bouw zit in de lift!

door: Webbeheer
| Management

Bouw in de lift

De nieuwbouw van woningen, zo geeft het EIB aan, zal stijgen met 11,5 procent, terwijl de productie vorig jaar nog daalde met 8,5 procent. “We zijn echt op een keerpunt beland”, zegt Taco van Hoek, directeur van het EIB. “Dat zie je in alle gegevens die er zijn en dat geldt niet alleen voor korte termijn. Structureel zien we een flinke stijging. Het afgelopen jaar zijn er 45.000 woningen gebouwd, terwijl we 70.000 huizen zouden moeten bouwen om de huishoudensgroei bij te houden.”

Banengroei

Deze gunstige prognoses zullen als gevolg hebben dat er voor het eerst sinds zes jaar weer meer banen in de bouw zullen komen. Vijfduizend, volgens het EIB. En de jaren erna zal het nog verder gaan oplopen. De komende zes jaar zal de werkgelegenheid met 60.000 banen groeien. Dat zullen in eerste instantie vooral uitzendkrachten en gedetacheerden zijn. Als de groei doorzet, komen er weer meer vaste banen in de bouw. Tijdens de crisis verdwenen er in de afgelopen zes jaar overigens zo’n 85.000 banen in de bouw.

Groei voor woning- én utiliteitsbouw

Niet alleen de woningbouw zit in de lift. Extra groei is er ook bij de utiliteitsbouw, de infrasector en de grond-, weg- en waterbouw. In deze sectoren wordt voor 2015 een groei van de omzet verwacht.

Meer info in Afbouwzaken 2

De prognoses van EIB zijn ‘rooskleurig’. Aangezien al eerder voorspeld werd dat de bouw zou aantrekken, wordt voorzichtig gemeend: “Eerst zien, dan geloven!” In Afbouwzaken 2 bieden we leden een kernoverzicht van de nieuwe verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid van het EIB.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid