NOA Menu

NOA Kenniscentrum

EIB: gunstige vooruitzichten voor de middellange termijn

door: Erica van Aken
| Management

Volgend jaar, of als het tegenzit pas in 2015, zal de bouwproductie weer groeien na jaren van daling. Bepalend zijn de ontwikkelingen op de woningbouwmarkt en het aantal verleende bouwvergunningen. Het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) schrijft dit in zijn jongste rapport ‘Trends en ontwikkelingen in de afbouwbranche 2015-2018’. NOA en TBA (Technisch Bureau Afbouw) gaven dit rapport cadeau aan de NOA-leden die aanwezig waren tijdens de algemene ledenvergadering, met de uitnodiging de informatie te gebruiken om beleid voor de onderneming uit te stippelen. EIBTaco van Hoek, directeur van het EIB, gaf tijdens de algemene ledenvergadering een presentatie over het rapport.

Cijfers uit het rapport

In 2011 waren ruim 9.600 bedrijven geregistreerd bij het Bedrijfschap Afbouw, goed voor een omzet van 2,5 miljard euro omzet (exclusief btw), met bijna 22.400 arbeidsjaren aan eigen personeel. Een kleine 80% van de bedrijven (ongeveer 7.600 ondernemingen) is ZZP’er, goed voor 0,7 miljard euro omzet.

De afbouwproductie daalde met 7% in 2012. Vooral de plafond- en wandmontagesector en de vloerenleggers zijn hard getroffen (7%, respectievelijk 8,5% afname). Het EIB verwacht voor dit jaar een verdere daling van de afbouwproductie met 6% naar een nieuw dieptepunt van 2,2 miljard euro omzet. Stabilisatie zal in 2014 of 2015 optreden als de woningprijzen niet verder zakken en het aantal verleende bouwvergunningen dit jaar weer stijgt. Als dit gebeurt, profiteren de plafond- en wandmonteurs en vloerenleggers als eerste. Het EIB geeft aan dat het lastig is het omslagpunt precies te voorspellen en sluit niet uit dat het herstel langer op zich laat wachten. Als de huidige zeer lage aantallen woningverkopen aanhouden, komt verbetering pas in 2015 in zicht.

Voor de middellange termijn - 2015-2018 - groeit de afbouwbranche met gemiddeld 5,5% per jaar. In 2018 zal het productieniveau 2,8 miljard euro zijn. Dit is 0,3 miljard meer dan in 2010, maar altijd nog 7% minder dan 2008. Het herstel voor de woningbouw zal dynamisch zijn. De groei van de woningvoorraad loopt in 2015-2018 weer richting de groei van het aantal huishoudens. Dit betekent een krachtig herstel van de nieuwbouw. In de utiliteitsbouw zal het herstel beperkt zijn door de aanhoudende leegstand van kantoren, lage economische groei en overheidsbezuinigingen. Ook onderhoud aan woningen en bedrijfsgebouwen blijft beperkt.

Lees meer over de voordracht van het EIB in NOA Magazine 9-2013.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid