NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Een restauratiestukadoor heeft passie voor oude technieken

door: Erica van Aken
| Techniek

Restauratiestukadoor

“Iemand blij maken met goed stucwerk. Dat vind ik één van de mooiste kanten van mijn werk”, schetst NOA-ondernemer Carlo Schuurmans. “Met ‘gewoon’ stucwerk of met specialistische technieken zoals lijstwerk of ornamenten. De waardering van onze klanten is belangrijk voor me, maar ook mijn eigen voldoening over een goed resultaat.” 

“Het is mooi om het vak écht te leren, om verder te komen. Steeds zelfstandiger te werken totdat je het vak helemaal onder de knie hebt.” Carlo Schuurmans is met broer Boy eigenaar van Schuurmans Stucwerken. Zij hebben ieder hun eigen specialisme. Carlo gaat zich vooral richten op traditionele stuctechnieken. Daarom volgt hij de pittige opleiding Restauratie Stukadoor. 

“Op een gegeven moment kwam ik afbouwcollega’s tegen die een grote passie hebben voor oude technieken: ornamenten en lijstwerk. Dat trok me wel aan en ik ging me hierin verdiepen. Inmiddels zit ik in het tweede jaar van de Restauratieopleiding. Ik vind het prachtig om een moeilijk voorbeeld te krijgen en te bedenken hoe dit gemaakt kan zijn. In de opleiding leren we boetseren, modelleren en ontwerpen. We krijgen diverse stijlen voorgeschoteld: barok, klassiek, modern en ook het maken van eigen ontwerpen. Vooral het zelf bedenken van vormen geeft me een kick. Het creatieve gevoel is me veel waard.”

De docenten zijn echte vakmensen, de beste vaklui van het land met ieder een eigen specialisme. Zij kunnen ons zóveel leren. Hun liefde voor het vak is echt aanstekelijk. Ik vind het belangrijk om kennis en ervaring van deze oude technieken te behouden en door te geven. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt, want de Restauratieopleiding loopt al enige jaren met succes. Ik hoop dat er na mij nog heel veel cursisten komen.” 

Bekijk onderstaand de video van Marijn, ook een restauratiestukadoor met liefde voor het vak.

NOA Webtv video: Een restauratiestukadoor heeft passie voor oude technieken

Meer weten over de opleiding tot Meester stukadoor.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid