NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Een planning maken

door: Erica van Aken
| Werkvoorbereiding

Planning

Er zijn heel veel redenen om een planning te maken. En uiteindelijk komt het allemaal neer op het in de tijd zetten van activiteiten. Dat kunnen we allemaal.

Eenmaal ingepland wil niet zeggen dat dit niet meer kan wijzigen. Dat is echt een misvatting. Zie een planning niet als iets om u krampachtig aan vast te houden, maar juist als steuntje in de rug. Houd uw planning flexibel door marges in te bouwen voor vertraging of onverwachte tegenslagen en bekijk elke week uw voortgang. Zo kunt u tijdig ingrijpen als een project vertraging oploopt. 

Een goede planning maakt u door de volgende vier stappen te doorlopen:

Stap 1

Maak een lijst van alles wat u moet doen. Noteer gemaakte afspraken met de opdrachtgever. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld ons voorbeeld planningformulier. Grotere projecten deelt u op in kleine, behapbare stukjes. Leg hiervoor een projectdossier aan. 

Stap 2

Schrijf per onderdeel op hoeveel tijd u er aan kwijt bent. Tel dit op en u weet hoeveel tijd u nodig hebt om vóór de opleverdatum klaar te zijn.

Stap 3

Maak een lijst met daarop alle data tot aan uw deadline. Excel is hiervoor een handige hulp om uw planning te digitaliseren. Noteer iedere datum hoeveel uur u op die dag besteedt aan een bepaalde taak/project. 

Stap 4

Puzzel het in elkaar. Vergelijk het aantal uren van stap 2 met die van stap 3. Heeft u genoeg tijd om alles voor oplevering af te hebben? Zo niet, waar gaat u tijd winnen? Reken terug vanaf uw deadline. 

Doordat u een beter overzicht hebt van de taken die gedaan moeten worden en wanneer ze gedaan worden, zult u merken dat dit prettiger werkt en ook meer kunt ontspannen op momenten dat u zich moet concentreren op het werk, of juist vrij gepland heeft.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid