NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Een nieuwe bedrijfswagen

door: Webbeheer
| Management

Privé of zakelijk aanschaffen?

Opel Dubbele Cabine

Menig mannenhart gaat sneller kloppen bij de aanblik van een flonkerende sportwagen. Maar zakelijk bekeken is die bestelwagen toch echt veel praktischer. Om er ook meteen met het gezin op uit te kunnen trekken, of met de hele ploeg tezamen naar de bouw te rijden, is een dubbele cabine nóg handiger. Benut uw NOA-lidmaatschap om zo voordelig mogelijk een bedrijfswagen aan te schaffen. Maar waar kunt u verder nog op letten? We hebben wat interessante aandachtspunten op een rij gezet. 

Eén van de belangrijkste keuzes waar u als ondernemer qua auto-gebruik voor staat, is de vraag of u de nieuwe auto privé of zakelijk aanschaft. En of u de wagen tot de bedrijfsmiddelen rekent. Als u lang met de auto wilt doen, dan kunt u de afschrijving uitsmeren over meer jaren, of de laatste jaren afschrijvingsvrij rijden.

Zakelijk of privé kopen?

Bij zakelijke aanschaf zijn alle kosten aftrekbaar, is er eventueel sprake van investeringsaftrek, maar geldt ook bijtelling. De bijtelling wordt berekend over de nieuwprijs van de bestelauto, inclusief BPM en btw. Dat kan met name bij ondernemers die investeren in een door henzelf zowel voor privé als zakelijk gebruikte occasion de vraag met zich meebrengen of het zinvol is om de auto niet zakelijk, maar privé aan te schaffen.

Investeringsaftrek

Op de koop of financial lease van een nieuwe of gebruikte bestelauto is de zogenaamde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van toepassing. Met die regeling krijgt u recht op een extra aftrekpost, bovenop de afschrijvingslasten en de gebruikskosten van de auto. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is afhankelijk van de omvang van de investeringen in het betreffende jaar en bedraagt maximaal 28% van de investering. Naast deze KIA kan er nog meer investeringsaftrek van toepassing zijn. Op een nieuwe elektrische bestelauto krijgt u bijvoorbeeld 36% milieu-investeringsaftrek (op investeringen tot € 75.000) en op nieuwe aardgasbestelauto’s 13,5% over de helft van de investering.

Kilometers in rekening bij uw bedrijf

Als u voor de zaak in de eigen auto rijdt, dan kunt u als ondernemer per zakelijk gereden kilometer belastingvrij € 0,19 in rekening brengen bij uw bedrijf. Daardoor kan het - als u veel zakelijke kilometers maakt - interessant zijn om de auto privé te houden. Ondernemers die zijn aan te merken voor de btw kunnen ondanks een privéboeking voor de inkomstenbelasting, de bestelauto voor de btw toch tot hun btw-ondernemingsvermogen rekenen en btw-aftrek krijgen voor onderhoud en kosten als brandstof e.d.. Ook geldt dan de BPM-vrijstelling voor ondernemers en het lage mrb-tarief voor bestelauto’s. Het is niet mogelijk om een algemeen advies te geven wat in uw situatie gunstig is. Het hangt er van af om wat voor auto gaat het, wat de aanschafprijs is, hoe u de wagen wilt financieren en hoeveel kilometers er gereden worden. Er komen dan ineens heel veel regeltjes om de hoek kijken. Uw accountant of boekhouder kan u daarin inzicht geven.

Kopen of leasen

Het voordeel van kopen is dus dat u erop kunt afschrijven via de zaak en gebruik kunt maken van bovengenoemde stimuleringsmaatregels. Als eenmanszaak hebt u de mogelijkheid vermogensetikettering toe te passen, zodat u zelf kunt kiezen of u iets wel of niet op de zaak zet. Leasen is misschien iets duurder, maar als u geld wilt vrijhouden voor andere grote uitgaven kan dit ook een goede optie zijn. Met één vast maandbedrag weet u waar u aan toe bent. U heeft dan ook geen omkijken naar onderhoud en verzekeringen. Hou daarbij in de gaten dat privé leasen van de auto vaak duurder is.

Inrichting bedrijfswagen

Alles wat na de kentekenaanvraag wordt gemonteerd valt buiten de bijtelling. Denk daarbij aan het inbouwen van de dubbele cabine lokaal in plaats van af-fabriek en accessoires zoals sidebars, spoilers en lichtmetalen velgen. Ook dit is een belangrijke afweging die u moet meenemen om een bedrijfswagen privé of zakelijk te boeken.

Denk aan uw NOA ledenvoordeel

NOA heeft met twee automerken een aantrekkelijke afspraak gemaakt: Opel en Volkswagen. Bij aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen profiteert u van hoge kortingen die bij Volkswagen kunnen oplopen tot 20% en bij Opel zelfs nog meer! Daarvoor kunt u bij elke officiële merkdealer terecht. Via onze website kunt u de kortingsstaffels op de verschillende modellen opvragen. Ga direct naar www.noa.nl/ledenvoordeel. 

Meer weten

Op de overheidswebsite voor ondernemers staan alle regels die gelden voor een (bestel)auto en uw onderneming.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid