NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Een gewaarschuwd Vloerenlid telt voor twee

door: Rob van Boxtel
| Management

Een gewaarschuwd vloerenlid telt voor twee

Op 27 september 2017 kwamen leden van de hoofdsector Vloeren & Terrazzo bijeen in Utrecht. Alle actualiteiten uit de sector passeerden de revue. Hoofdthema van deze bijeenkomst was de waarschuwingsplicht. NOA-Huisadvocaat Gert van Gorcom kwam de leden belangrijke toelichting geven op deze best wel ingewikkelde plicht.

Over aanneming van werk is van alles bij wet geregeld. Er staat 1 artikel bij waarin wordt gemeld dat de (onder)aannemer een waarschuwingsplicht heeft. Daar is overigens niets geks aan; ook vele andere bedrijfstakken, denk aan een dokter of architect, hebben een waarschuwingsplicht. In het algemeen geldt dat:

  • Je moet waarschuwen als je het weet
  • Je moet waarschuwen als je het zou moeten weten 

Artikel 754

De waarschuwingsplicht is iets waar op elk specifiek werk op gelet moet worden. Een algemene opmerking opnemen over ‘scheuren in de ondergrond ....’ is goed, maar zeker niet voldoende als je vooraf hebt gezien en/of had kunnen zien dat er scheuren kunnen ontstaan. Dan ben je verplicht de opdrachtgever hier specifiek op te attenderen en dit te benoemen.  

Bewijs dat je hebt gewaarschuwd

Je moet dus waarschuwen, maar het is ook verstandig te kunnen bewijzen dat je daadwerkelijk hebt gewaarschuwd. De waarschuwing op papier zetten is de juiste manier. 

  • Wat is er aan de hand;
  • Wat is het gevaar;
  • Wanneer en met wie is dit besproken;
  • Wanneer (welke datum en tijd) is er gewaarschuwd.  

Onderzoeksplicht

Naast de waarschuwingsplicht is er ook een onderzoekplicht. Deze is overigens wel beperkt. Er is echter wel in die plicht opgenomen dat je moet doorvragen. Zeker bij particuliere klanten, omdat jij deskundig wordt geacht en dus goed moet kunnen adviseren. 

Gevolgen

Als je de waarschuwingsplicht niet nakomt en/of niet op papier zet, dan kun je door de rechter aansprakelijk worden gesteld. Ook bijkomende zaken zoals het in- en uithuizen moet je dan vergoeden. Neem je waarschuwingsplicht daarom zeker serieus. Ook als je denkt dat de opdrachtgever deskundig is, is het nodig om te waarschuwen. 

Nog meer werk

Ook eventueel meerwerk moet je helder en concreet beschrijven. Als je meerwerk niet meldt, verspeel je je rechten op uitbetaling ervan. Daarbij gaf Gert van Gorcom de vloerenleden ook nog tekst en uitleg over de juridische term ‘opleveren’ en tips hoe men het beste om kan gaan met onduidelijke onderzoekspersonen. 

Ledenvoordeel

Deze bijeenkomst werd er ook nog uitleg gegeven over diverse ledenvoordelen. Arjen Komdeur van NOA ledenvoordeelpartner Würth vertelde over de gemaakte afspraken met kortingsprijzen voor NOA-leden. Zo zijn er onder meer ook afspraken met Delo voor kantoorartikelen en Volkswagen en Opel voor nieuwe bedrijfswagens. Het financieel voordeel voor NOA-leden is echt aanzienlijk! Lees er meer over.  

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid