NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Duurzaam geproduceerde mortel reduceert tot 60% CO2 uitstoot

door: Jolanda Reede
| Techniek

 MegaMix 60% minder CO2-uitstoot

Duurzaam bouwen staat nog steeds hoog op de agenda. Al was het alleen maar vanwege de eisen die overheden, corporaties en andere opdrachtgevers aan producten stellen op het gebied van CO2-reductie. Daarom kiest begunstigend lid MegaMix overtuigend voor het duurzame 2-kamersysteem!

In vrijwel alle silo’s van MegaMix worden bindmiddel en aardvochtig zand in gescheiden compartimenten geleverd. Onderzoek van TNO wijst uit dat de broeikasgasemissie met het 1-kamersysteem gemiddeld zo’n 23 kg CO2-equivalenten is per ton aangemaakte natte mortel op de bouwplaats. Met het 2-kamersysteem komt men uit op gemiddeld ca. 9 kg CO2-equivalenten. Een uitstootbesparing van ruim 60%.

Geen overbodige energie

Deze cijfers zijn gebaseerd op een levenscyclusanalyse ‘van gate-to-gate’ waarbij alle activiteiten worden uitgedrukt in kg CO2-equivalenten. Het drogen van het zand, uitsluitend vereist voor het 1-kamersysteem, blijkt de grote boosdoener. Om te beginnen doordat het veel energie kost om het vocht te laten verdampen, maar ook door de extra transportbewegingen die er voor nodig zijn. De installaties voor het drogen van het zand zijn maar op enkele plekken in Nederland voorhanden.

Act local

2-kamersilo’s kunnen op alle dertien locaties van MegaMix worden gevuld. Een groot aantal van onze leden beschikt zelfs over een eigen zandwinning. Dus waarom van ver laten komen wat dichtbij al voorhanden is! Temeer daar het 2-kamersysteem zeer breed inzetbaar is. MegaMix moet wel goed bij het werk kunnen komen om de silo’s te plaatsen en te vervangen.

DUBOkeur

MegaMix heeft mortels door het NIBE laten beoordelen op duurzaamheid. MegaMix heeft mortel die vanuit milieuoverweging tot de beste productkeuzes behoort . De metselmortel is gecertificeerd met het DUBOkeur.

Silo’s

De silo’s van MegaMix zijn in combinatie met de meest gangbare vloerenpompen te gebruiken. De leverancier kan u ook een silo met mengbak leveren.

Informatie

Voor meer informatie over de duurzame mortels kunt u een bericht achterlaten op de website van MegaMix. Zij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid