NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Domeinnamen met .nl populairst onder Nederlandse ondernemers

door: Webbeheer
| Administratie

Domeinnamen met .nl

Maar liefst drie kwart van de Nederlandse ondernemers heeft een website die eindigt op .nl. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Van de ondernemers die van plan zijn een domeinnaam te registreren, geeft 79 procent aan voorkeur te hebben voor een .nl-extensie.

Het aantal domeinnaamextensies is in de afgelopen jaren wereldwijd sterk toegenomen, maar dit is in de voorkeuren van ondernemers niet terug te zien. Ondernemers die niet voor een .nl-domeinnaam gekozen hebben, gebruiken meestal een .com-webadres (19%), doorgaans voor internationale toepassingen. Slechts een klein deel (7%) van de Nederlandse ondernemers kiest voor een andere extensie, zoals .info, .eu of .nu.

Zakelijk gebruik

Een website eindigend op .nl associeert men met ‘serieus’, ‘vertrouwd’, ‘veilig’, ‘lokaal’, ‘bekend’ en ‘fun’. De .com-extensie wordt vooral gezien als een grootzakelijk domein met een groot (internationaal) bereik. Bij het kiezen van een zakelijke domeinnaam zijn drie aspecten van belang, zo blijkt uit het onderzoek: De vindbaarheid van de domeinnaam (88%), dat de naam makkelijk te onthouden is (88%) en dat deze een serieus en zakelijk imago weergeeft (81%). 

Belang website neemt toe

Het belang van een goede website zal in de toekomst blijven toenemen. Een kwart van de Nederlandse ondernemers vindt een zakelijke website onmisbaar. 46 procent zegt dat de zakelijke website weliswaar niet onmisbaar, maar wel belangrijk is. Voor slechts 5 procent speelt een website nauwelijks een rol. 

NOA-leden hebben allemaal mini-site met .nl 

Ook steeds meer NOA-leden hebben een professionele website. Een volgende keer zullen we ingaan op aandachtspunten zoals online bereikbaarheid, het laten zien van vakwerk en andere aspecten die klanten belangrijk vinden om op een site te lezen. Nog niet alle leden weten dat elk NOA-bedrijf een unieke pagina op NOA.nl heeft: heeft u geen website dan kunt u deze pagina met unieke URL gebruiken om uw bedrijf online te presenteren. Heeft u wel een website, dan is het belangrijk om uw site aan deze pagina te linken (en andersom) zodat zoekmachines uw bedrijf sneller weten te vinden. 

Zelf uw pagina beheren

U kunt deze unieke bedrijfspagina zelf beheren. U kunt er foto’s op zetten, een bedrijfsomschrijving vermelden, uw werkzaamheden noteren en linken naar uw mail, website en eventueel social media account. Hoe u dat doet? Raadpleeg onze handleiding, of bel Jolanda Reede van ons NOA-secretariaat op 0318-54 73 73. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid