NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Doe tijdig btw-aangifte!

door: Webbeheer
| Administratie

Elke maand, kwartaal of jaar moet u btw-aangifte doen bij de belastingdienst (omzetbelasting). Per 1 januari 2014 ontvangt u hiervoor van de Belastingdienst geen brief meer en moet u er dus zelf op letten dat u tijdig uw belastingaangifte instuurt. U kunt wel gebruik maken van de btw-alert van de Belastingdienst.

Wees op tijd

Uw btw-aangifte moet u op tijd insturen én betalen. Houd daarbij rekening met de verwerkingstijd die een bank hanteert. Per 1 januari 2014 vervalt de aangiftebrief per post. U kunt hiervoor in de plaats een sms-alert van de Belastingdienst ontvangen. Die waarschuwt u ruim van tevoren en vlak voor een deadline via een sms-bericht. Ook kunt u instellen dat u de aangiftebrief per mail wilt ontvangen. Dit staat niet standaard aan, dus u moet dit zelf instellen op de site van de Belastingdienst.

Nieuwe factuureisen

Sinds 2013 zijn er nieuwe eisen gesteld aan de informatie die een factuur dient te bevatten. Boek facturen daarom niet klakkeloos in, want facturen die niet voldoen aan de nieuwe voorwaarden zijn niet geschikt voor aftrek. Als de Belastingdienst dit controleert, scheelt het u 21 procent per factuur. Voldoen uw facturen, en die van uw afnemers, aan de eisen?

Btw verschuiven risicovol

Neemt u btw uit een ander tijdvak mee in uw aangifte? Dan loopt u een aanzienlijk risico. U mag niet zomaar schuiven met btw. De Belastingdienst controleert bij een boekenonderzoek veelal de laatste vijf jaar. Ze hebben aangekondigd meer inspecteurs in te gaan zetten. Alles op orde houden is dus van groot belang. Ook bijzondere regelingen, zoals een verlegging van de btw naar de afnemer, moeten juist worden toegepast.

Benut kor wanneer mogelijk

De kleineondernemersregeling maakt het mogelijk, dat u geen btw hoeft af te dragen. Dit is alleen aantrekkelijk voor ondernemers die niet veel inkopen. Als u in een jaar minder dan € 1.883,- aan btw zou moeten betalen, komt u in aanmerking voor kor. Dan hoeft u niet eens meer omzet aan te geven bij de Belastingdienst. Bent u van plan te gaan investeren, dan kunt u de ontheffing van aangifte beter niet aanvragen.

Informatiebron: MKB-servicedesk en de Belastingdienst

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid