NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Dieselmotoremissies (DME) niet gezond

door: Gert van der Meulen
| Praktijk

Het is belangrijk om u te realiseren dat het blootgesteld worden aan de uitstoot van dieselemissies niet bepaald gezond is. Er zitten namelijk kankerverwekkende stoffen in. In de afbouw worden machines met dieselmotoren vanwege hun grote vermogen, duurzaamheid, rendement en bedrijfszekerheid echter regelmatig gebruikt. Denk daarbij aan vrachtwagens, compressoren, aggregaten e.d.

10DME

De kankerverwekkende stoffen, de zogenaamde Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) in uitlaatgassen, zitten in de vaste deeltjes (roet). Het roet en dus de PAK ontstaan door onvolledige verbranding van de brandstof en motorolie. Het gevaar van dieselmotoremissies zit in de roetdeeltjes die zelfs meer kankerverwekkend zijn dan sigarettenrook. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat mensen die hiermee aan het werk zijn dit ongemerkt inademen. Zonder meteen in alle details te treden, zijn er een aantal maatregelen die u kunt nemen om dit tegen te gaan.

Te nemen maatregelen tegen inademing van PAK in uitlaatgassen

  • Gebruik, indien mogelijk, elektromotoren en/of motoren op gas of benzine;
  • Verminder uitstoot door bijvoorbeeld roetfilters, katalysatoren e.d.;
  • Zorg voor een afzuiging bij de bron (bij aggregaten, pompen e.d.);
  • Verminder in besloten ruimten de concentratie van uitlaatgassen door afzuiging en/of geforceerde ventilatie met toevoer van verse lucht;
  • Zet aggregaten e.d. zover mogelijk bij de werkplek vandaan (bijvoorbeeld buiten);
  • Beperk het gebruik van dergelijk materiaal zoveel mogelijk door het alleen te gebruiken als het echt nodig is en zet ze uit als ze niet gebruikt worden.

Technische maatregelen

Als alle technische maatregelen niet genoeg zijn en er moet toch met deze machines gewerkt worden, maak dan gebruik van ademhalingsbescherming. In dit soort gevallen volstaat een volgelaatsmasker met P3-filter.

Kortom, neem de juiste maatregel, want zeker bij dit soort zaken geldt: u kunt beter voorkomen dan genezen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid