NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Deskundigenonderzoek(en)

door: Ingeborg van Leusden
| Werkvoorbereiding Praktijk

Een gewaarschuwd mens...

De eerste Afbouwzaken van 2018 geeft aanleiding u allereerst een heel goed jaar toe te wensen! En natuurlijk heb ik weer een verhaal waarvan ik hoop dat u uw voordeel er mee kunt doen. Dat het werk wel eens wordt afgekeurd overkomt de beste. Dat is vervelend, maar meestal worden de klachten alsnog naar tevredenheid opgelost. Soms komt het voor dat u het helemaal niet eens bent met de kritiek van uw opdrachtgever. En dus ook niet van plan bent om nog iets aan het werk te doen. Wat dan?

Ik hoor u al denken. Dan schakel ik Technisch Bureau Afbouw (TBA) in of een ander deskundig bureau om te bepalen of mijn werk goed is. En zo deed een collega NOA-bedrijf dat ook. In dit geval ging het om terrazzowerk bij een particulier. Het TBA keurde het werk goed. Maar de particulier liet het er niet bij zitten en schakelde zijn rechtsbijstandverzekeraar in. Die vroeg de rechter om een voorlopig deskundigenonderzoek. Dan benoemt de rechter een deskundige en die maakt dan een rapport. De rechter oordeelt verder niet over het geschil. 

Kat in het bakkie

Ook deze deskundige gaf het NOA-lid gelijk. De klachten waren onterecht. Kat in het bakkie zou u denken, maar… nee hoor. De particulier liet het ook hier weer niet bij zitten. De particulier kondigde aan de zaak aan de rechter te willen voorleggen en in dat kader nogmaals een deskundige te vragen de zaak te beoordelen. Er was allerlei kritiek op de door de rechtbank aangewezen deskundige. Dat rapport deugde niet, aldus de particulier.

Rechter

Het NOA-lid wilde weten of dit op deze manier allemaal wel kon. Helaas, ik moest hem zeggen dat dit inderdaad mogelijk is. De vraag is alleen wel wat een rechter, die de zaak mogelijk inhoudelijk gaat behandelen, met al deze rapporten gaat doen. Zo ver zijn we nog niet, maar daarin zal het rapport van de door de rechtbank benoemde deskundige als leidraad dienen. Immers, dat is een onafhankelijke rapportage. Als de rechter al redenen ziet om daar vanaf te wijken, zal daar wel wat voor nodig zijn. En in dit geval heeft het NOA-lid nog een rapport van het TBA liggen, die ook in zijn voordeel is. 

Weinig actie

Voorlopig staat het NOA-lid dus met 2-0 voor. Of de particulier echt een onderzoeksbureau vindt die een rapport wil maken met een conclusie waar zij zich gelukkig voelen valt nog te bezien. Er wordt hard geschreeuwd, maar weinig gedaan. Er heeft zich nog steeds geen deskundige gemeld. Wij wachten rustig af…

Column Ingeborg van Leusden - Afbouwzaken 1-2018

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid