NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Depotstelsel opnieuw uitgesteld

door: Gert van der Meulen
| Administratie

In Afbouwzaken 15 van 2013 maakten wij melding dat op 1 juli 2014 het depotstelsel voor inleners en aannemers van start zou gaan. Het ministerie van Financiën heeft inmiddels laten weten meer tijd nodig te hebben. Het invoeren van het depotstelsel wordt dus wederom uitgesteld. Een nieuwe vermoedelijke datum is niet gegeven. Vooralsnog kunt u gewoon gebruik blijven maken van de G-rekening.

De invoering van het depotstelsel was al uitgesteld van 1 januari 2014 naar 1 juli 2014. Het ministerie wil banken en ondernemingen die nu gebruikmaken van de G-rekening nog laten meedenken over toekomstscenario’s van het G-rekeningenstelsel. Deze belanghebbenden kunnen daarom nog tot begin mei reageren op de plannen voor het depotstelsel. De ondernemingen en brancheverenigingen waar het om gaat, hebben een brief van het ministerie gekregen met een uitnodiging om mee te denken. Wat dit in de praktijk gaat opleveren, is niet bekend.

Depotstelsel als opvolger van g-rekening

U krijgt te maken met de G-rekening als u bijvoorbeeld gebruik maakt van onderaannemers met personeel of bij de inhuur van uitzendkrachten. De onderaannemer of het uitzendbureau (de uitlener) moet in principe loonheffingen en SV-premies afdragen. Laat deze dat na, dan kan de Belastingdienst u als (hoofd)aannemer of  inlener voor dit bedrag aansprakelijk stellen. Dit heet ketenaansprakelijkheid.

U kunt uzelf vrijwaren van deze aansprakelijkheid door een deel van het factuurbedrag te storten op een geblokkeerde bankrekening (de G-rekening) bij de fiscus. Als de onderaannemer of uitlener zijn belastingen niet betaalt, wordt het geld op de G-rekening gebruikt voor de achterstallige betalingen. Het depotstelsel vervangt de G-rekening. In tegenstelling tot het gebruik van de G-rekening, is de bedoeling dat ook ZZP-ers gebruik kunnen maken van het depotstelsel. Door het hernieuwde uitstel is het thans de vraag wanneer het depotstelsel nu wel wordt ingevoerd. We houden u op de hoogte.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid