NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Debiteurenrisico: pas op voor instabiele klanten

door: Webbeheer
| Verkoop Management

Debiteurenrisico

Elke ondernemer is zich er van bewust dat hij ondernemersrisico loopt. Maar weet u ook hoe groot de risico’s zijn als blijkt dat u zaken doet met een instabiel bedrijf? Hoe weet u of uw klant zijn financiën op orde heeft?

Zodra u een klant op rekening laat betalen, loopt u een debiteurenrisico. Het is echter niet mogelijk om iedereen bij oplevering te laten pinnen. De aannemer ziet u aankomen… Maar gaat het om flinke bedragen, dan kan één wanbetaler al een bedreiging vormen voor het voortbestaan van uw onderneming. Dat is een risico dat regelmatig wordt onderschat. Een nieuwe opdrachtgever wordt misschien wel gescreend, maar voor vaste aannemers stapelt het werk regelmatig op, zonder dat de voorgaande rekening is betaald. Misschien heeft uw vaste klant ook last van een wanbetaler. 

Overschrijden van betalingstermijn

Wanneer u te maken hebt met klanten die regelmatig de betalingstermijn overschrijden, moet u alert blijven. Heeft dit bedrijf een lakse betalingsmoraal, of zijn de financiën niet op orde? Als u veel materiaal heeft ingekocht voor die klant, dan moet u uw leverancier allang betalen en bent u dus feitelijk aan het voorfinancieren.  Als er te lange termijnen zitten tussen levering en betaling dan kan dat problemen opleveren voor uw onderneming. Laat staan als de klant failliet gaat en u kunt fluiten naar (een deel van) uw geld.  

Kredietverzekering

Daarom is het belangrijk dat u de risico’s voor uzelf in kaart brengt! Heeft u ze goed in beeld, of misschien toch onderschat? Wat kunnen de gevolgen zijn? Bepaalde debiteurenrisico’s kunt u afdekken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kredietverzekering, waardoor u voorkomt dat uw bedrijf door onbetaalde facturen in zwaar weer belandt. U verzekert zich dan tegen onbetaalde debiteurenvorderingen die een bedreiging vormen voor uw bedrijf.  

Kredietwaardigheid bewaken

Er zijn verschillende kredietverzekeringen, die de schade geheel of gedeeltelijk dekken. Bij zo’n verzekering kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van aanvullende diensten zoals bedrijfsinformatie, waarmee u de kredietwaardigheid van uw klanten kan beoordelen en bewaken. De NOA Verzekeringsdienst kan u vrijblijvend informeren. Als NOA-lid krijgt u korting vanwege collectieve afspraken. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid