NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Deadline aangifte inkomstenbelasting is 1 mei

door: Webbeheer
| Administratie

Deadline aangifte inkomstenbelasting is 1 mei.

De periode om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting (IB) is veranderd. Voorheen moest er voor 1 april aangifte worden gedaan. Sinds 2015 kunt u aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei. Die periode wordt mogelijk verder opgerekt.

Reden is de drukte voor de Belastingdienst en bijbehorende technische storingen in voorgaande jaren. Ook heeft de gewijzigde aangifteperiode te maken met de optie om gebruik te maken van een 'vooraf ingevulde aangifte'.

Vooraf ingevulde aangifte

Met de vooraf ingevulde aangifte (VIA) worden allerlei gegevens over bankrekeningen en hypotheken automatisch ingevuld. Let hierbij wel goed op, want hoe makkelijk dit ook is, er zijn wel enkele valkuilen. Omdat die gegevens pas 1 maart bekend zijn, mogen alle aangiften voortaan pas vanaf die datum worden gedaan. En omdat er pas vanaf 1 maart aangifte mag worden gedaan, is de einddatum van 1 april losgelaten en opgeschoven naar 1 mei. 

Voor 1 april wel voordelen

Als u voor 1 april aangifte doet, krijgt u wel de garantie dat er voor 1 juli een voorlopige of definitieve aanslag binnenkomt. Die garantie vervalt voor mensen die na 1 april aangifte doen.

Uitzonderingen

Er zijn nog enkele uitzonderingen. Mensen mogen nog wel voor 1 maart hun aangifte doen, maar dan moeten hun fiscale adviseurs gebruik maken van de zogeheten ‘beconregeling’. In het kader van de Hulp bij Aangifte (Huba) mag ook nog voor 1 maart aangifte worden gedaan.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid