NOA Menu

NOA Kenniscentrum

De Nationale Milieudatabase

door: Rob van Boxtel
| Werkvoorbereiding Techniek

Sommige data is diepgaand getoetst door een onafhankelijke partij. Bij de overige data wordt slechts op hoofdlijnen getoetst. Langzaam maar zeker zal deze laatstgenoemde data komen te vervallen. Dan is alle data door een onafhankelijke partij getoetst waardoor de kwaliteit van de database en dus ook de betrouwbaarheid van de berekeningen verder zal toenemen.

Milieudatabase

De data in de database blijft eigendom van de leveranciers (bedrijven of branches). Zij blijven verantwoordelijk voor de juistheid. Hoe dit alles in zijn werk gaat, is in te zien in de Nationale Milieu Database.

En wat hebben we daar allemaal aan?
Zoals gesteld: Bij elke bouwvergunning moet een berekening worden ingeleverd. Op dit moment worden er nog geen minimale eisen aan de milieubelasting van het gebouw gesteld. Dat gaat in de toekomst zeker gebeuren. Dan hebben milieuvriendelijke materialen een pré boven minder milieuvriendelijke materialen, omdat er bij een te slechte uitkomst gewoon niet gebouwd mag worden. Een aardige stok achter de deur!

Voorbeeld: kalkzandsteen en beton
Om te begrijpen hoe één en ander in zijn werk gaat, hebben we zelf, met behulp van het rekenprogramma, een milieueffectrapportage gemaakt. Moeilijk was het niet, maar we hebben toch een klein beetje hulp van een medewerker van de Nationale Milieudatabase nodig gehad. Het bleek mogelijk om één onderdeel van een huis te berekenen. Gelukkig hoefde we geen heel huis in te geven! Wij rekenden uit dat 90 m2 kalkzandsteengevel over een periode van 75 jaar (de levensduur van het gebouw) € 310,- schaduwkosten met zich meebrengt. Voor een even grote betonmuur is dat € 450,-. Procentueel een groot verschil, maar per saldo valt het natuurlijk wel mee!

Lees het hele artikel in Afbouwzaken 6 – 2014 over De Nationale Milieudatabase.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid