NOA Menu

NOA Kenniscentrum

De hoi, hoi weken

door: Peter Schoonderwoerd
| Management

NOA Verzekeringsdienst

De afgelopen periode werden we via de media overspoelt met uitingen als “de doei, doei weken”. De perceptie zou kunnen zijn dat de afzender (lees internet-autoverzekeraar) afscheid van u zou willen nemen. Het tegenovergestelde is echter waar. Zou het minder verwarrend zijn als er gekozen zou zijn voor “de hoi, hoi weken”?

De laatste weken van 2017 hebben wij het opvallend druk gehad met verzoeken tot het verzekeren van auto’s binnen de NOA-collectiviteit. Dit zal ongetwijfeld iets te maken hebben gehad met de ontwikkeling dat nieuwe auto’s in 2018 fors duurder worden. Als oorzaak wordt onder andere genoemd een nieuwe testmethode voor uitstoot en verbruik en aangepaste schalen van de aanschafbelasting bpm.

Collectief verzekeren

Ook nagenoeg alle autoverzekeraars hebben hun premie’s aangepast. Goed om te weten is dat de NOA Verzekeringsdienst voor de leden een wagenparkregeling in de markt heeft ingekocht waarbij zowel premie als voorwaarden zijn gebaseerd op collectief verzekeren. Het collectief staat open voor zowel particulier als zakelijk aangeschafte auto’s. En ook als een gezinslid van het NOA-lid een auto aanschaft, zijn er mogelijkheden. De hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal variabelen zoals merk, type, gewicht, waarde en gewenste dekking. De afspraken binnen het collectief gaan uit van slechts een eigen risico van € 100,- voor cascoschade bij bestelauto’s. Voor personenauto’s geldt slechts een eigen risico van € 67,50 ingeval van ruitschade (let op: bovengenoemde regelingen zijn van toepassing indien de auto wordt hersteld bij een herstelschadebedrijf die bij de verzekeraar is aangesloten).  

Belangrijke aspecten

Om teleurstellingen bij een schade-afwikkeling te voorkomen, zijn er een aantal aspecten die de aandacht verdienen. Wenst u bijvoorbeeld wel of geen belettering aan/op uw auto te verzekeren (voor de duidelijkheid: wrapping, magneetstickers en andere accessoires aan de buitenkant zijn niet standaard verzekerd)? Biedt uw verzekeraar ook een “gereedschappendekking” binnen de verzekering aan? Hoe is de schade-afwikkeling geregeld indien u een lease-auto heeft en de leasemaatschappij verlangt een ander (hoger) bedrag dan de verzekeraar uitkeert (ivm een andere afschrijvingsmethodiek)? 

Het advies van een collega NOA-lid om ook nog eens te benadrukken dat wij naast beoordeling van de diverse collectieve regelingen ook verzekeraars benaderen voor individuele voorstellen (want er zijn altijd uitzonderingen) hebben wij zeer ter harte genomen en bij deze nagekomen.

Column Peter Schoonderwoerd - Afbouwzaken 1-2018

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid