NOA Menu

NOA Kenniscentrum

De 5 meest gestelde vragen over KOMO-Afbouw

door: Erica van Aken
| Management

De KOMO-Afbouw procescertificatie wordt beheerd door Stichting Bouwkwaliteit en uitgevoerd door certificerende instellingen. NOA is wel nauw betrokken bij de ontwikkeling en voortgang van deze kwaliteitsregeling. Omdat KOMO-Afbouw is afgestemd op de afbouwsector, valt de certificatieregeling onder het NOA Kwaliteitshuis. De 5 meest gestelde vragen van ondernemers in de afbouw over KOMO-Afbouw zijn:

Wat is KOMO-Afbouw precies?

KOMO-Afbouw is een procescertificatieregeling. Met een officiële Beoordelingsrichtlijn en zes verschillende uitvoeringsrichtlijnen, die zijn toegespitst op specifieke werkzaamheden. Deze certificatieregeling is speciaal voor de afbouwsector ontwikkeld.

Wie heeft er wat aan KOMO-Afbouw?

Afbouwbedrijven die kwaliteitsbeleid hoog in het vaandel hebben staan en opdrachtgevers hebben (of ambiëren) die met gecertificeerde onderaannemers willen werken, hebben zeker baat bij KOMO-Afbouw. Regelmatig wordt er in bestekken vermeld dat het werk door een KOMO-Afbouw gecertificeerd bedrijf moet worden uitgevoerd.
Binnen KOMO-Afbouw heb je procescertificaten voor stukadoorswerk, buitengevelisolatie, spackspuitwerk, calciumsulfaatgebonden gietvloeren, cementgebonden dekvloeren en de montage van systeemwanden en -plafonds.

Wat is het verschil tussen Afbouwkeur, KOMO en ISO?

Afbouwkeur is een Erkenningsregeling, KOMO-Afbouw een certificeringsregeling: hoewel de eisenpakketten op de afbouw en elkaar zijn afgestemd, zit het verschil hem vooral in de wijze van controleren. Bij Afbouwkeur is dat begeleidend om het kwaliteitsbeleid naar een hoger level te tillen. Bij KOMO-Afbouw is dit vooral sanctionerend; het kwaliteitsniveau moet al zeer hoog liggen voordat het afbouwbedrijf in aanmerking komt voor het certificaat.
ISO-9002 is ook een certificatieregeling, maar veel algemener en niet afgestemd op de Afbouwsector. Het ISO-certificaat geeft aan dat alle bedrijfsprocessen gecontroleerd worden, maar garandeert niet de daadwerkelijke kwaliteit van product of dienst.

Certificeren is toch altijd duur?

De prijs van een certificatieregeling ligt hoger dan die van NOA-Afbouwgarantie of Afbouwkeur. Bij KOMO-Afbouw is de certificatieprijs afhankelijk van het aantal procescertificaten en de bijbehorende inspecties op het werk. NOA heeft met de certificerende instellingen IKOB/BKB en Kiwa prijsafspraken gemaakt over de toelatings- en verlengingskosten van het KOMO-Afbouwcertificaat.

Kan ik me bij NOA certificeren?

Nee, het is niet mogelijk om u bij NOA te laten certificeren voor KOMO-Afbouw. Alleen certificerende instellingen die door de Raad van Accreditatie van SBK zijn goedgekeurd, mogen het KOMO-Afbouwcertificaat uitgeven. NOA is echter wel nauw betrokken bij de certificatieregeling middels het college van deskundigen, dus voor vragen of nadere informatie kunt u uiteraard bij het NOA-secretariaat terecht.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid