NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Construbadge vanaf 1 oktober 2014 verplicht in België

door: Gert van der Meulen
| Personeel Administratie

Constru Badge _Card _Info _NL

Verricht u als Nederlands bedrijf wel eens werkzaamheden in België (of gaat u dat doen) en heeft u werknemers die dan op een Belgische bouwplaats lopen? Dan moet u op de hoogte zijn van deze nieuwe regel: Per 1 oktober 2014 zijn alle werknemers verplicht een Construbadge te dragen. Dit is een pasje met de persoonsgegevens en een pasfoto. Ook bouwvakkers die tijdelijk in België werken, bijvoorbeeld in dienst van een Nederlands bouwbedrijf of uitzendbureau, zijn verplicht de Construbadge bij zich hebben.

De pas is ingevoerd om oneerlijke concurrentie en uitbuiting van werknemers tegen te gaan. De pas wordt aan de werkgever verstrekt door FBZ-FSE Constructiv, het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf.

Hoe moet u de Construbadge aanvragen?

Voorafgaand aan de tewerkstelling in België moet u als werkgever een Limosa-melding indienen. Dit doet u op de website van Limosa. Na deze melding zal de FBZ automatisch een brief versturen met een identificatienummer en een unieke code. Hiermee kunt u zich online aanmelden bij FBZ en de benodigde gegevens voor de aanvraag van een Construbadge doorgeven. Dit kost u zo’n € 20,- per pas. De pas wordt binnen 5 dagen na betaling verstuurd. Let op! De pas wordt alleen naar een adres in België verzonden.

Ook verplicht voor bestaande situaties?

De pas is ook verplicht voor werknemers die al werkzaam zijn op een bouwplaats in België. De FBZ zal de pas dan versturen naar het adres dat bij haar bekend is. U moet zich dan wel online hebben aangemeld. U kunt zich rechtstreeks registreren. Op de website van construbadge vindt u ook algemene informatie over de badge.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid