NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Complimenteren doe je zo!

door: Webbeheer
| Relatiebeheer

Complimenteren

Een complimentje geven als iets goed gaat, doen we in de praktijk maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit. We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Hoe kun je een oprecht compliment maken?

“De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”, stellen psychologen. Volgens onderzoeken is het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1(!)reden waarom werknemers ontslag nemen. Het loont dus daadwerkelijk om persoonlijke aandacht en oprechte waardering te geven aan mensen die dat verdienen.

Hoe geef je een compliment?

Complimenteren gaat echter niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Het belangrijkste is dat een compliment persoonlijk en oprecht is. We geven een paar tips:

Tips

  1. Praat, schrijf of sms altijd in de 'ik vorm'. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: 'Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij ...’
  2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan. 
  3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet 'omdat je zo'n goede werknemer bent', maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede werknemer/collega maakt. Voorbeeld: ‘Ik vind het geweldig dat je altijd voor het bedrijf klaarstaat als ik je nodig heb. Dat voelt voor mij als echte betrokkenheid bij de zaak!’ 
  4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op. 
  5. 5.Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen. 
  6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken. Dat is natuurlijk nooit de bedoeling van een compliment maken. 

Bron: Nationalecomplimentendag.nl 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid