NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Cijfers en wetenswaardigheden over ZZP-ers

door: Webbeheer
| Management

Een zzp-panel van onderzoeksbureau Panteia zorgt sinds 2009 voor statistische gegevens over ondernemers zonder personeel. Jaarlijks worden twee metingen gehouden. Er is een rapport gemaakt van een telefonische enquête onder ruim 3.000 ZZP-ers. Daaruit blijkt onder meer dat vier op de vijf ZZP-ers verwachten geen personeel aan te gaan nemen, ook niet tijdelijk.

Cijfers etc. ZZP-ers

18 procent van de eenpitters ziet zichzelf op termijn wel een bedrijf met werknemers leiden. Voor een te grote opdracht verwacht 5 procent tijdelijk personeel in te huren. Ook werken gezinsleden vaak mee.

Zelfstandig zijn en blijven

Zeven op de tien ZZP-ers blijven, ook in de toekomst, het liefst zelfstandig. Een klein deel ziet zichzelf als tijdelijke ZZP-er. Meer dan de helft van de zelfstandigen is actief in dezelfde sector als waarin eerder in loondienst werd gewerkt. De ondernemers maken lange weken: 64 procent besteedt veertig uur of meer aan het bedrijf.

Uurtarief

Het gemiddelde uurtarief in 2014 bedraagt € 56,-. In de zakelijke dienstverlening en ICT worden de hoogste tarieven gevraagd, in landbouw, bouw en industrie de laagste. De helft zet een deel van het inkomen uit het bedrijf opzij voor de oude dag.

Verzekerd

Driekwart van de eenpersoonsbedrijven heeft zich verzekerd voor aansprakelijkheid in het bedrijf, 18% van de bedrijven heeft zich verzekerd tegen het risico van inkomstenderving door ziekte en 31% van de ondernemers heeft zich verzekerd tegen het risico op inkomstenderving als gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid. Er is een duidelijk verband tussen het netto maandinkomen van de ondernemer en het hebben van een inkomensverzekering.

Raadpleeg het volledige rapport van Panteia.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid