NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Campagne voor veilig internetbankieren

door: Erica van Aken
| Management

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil met de voorlichtingscampagne 'Hang op, klik weg, bel uw bank' burgers en ondernemers bewustmaken van cybercriminaliteit bij internetbankieren.

Om cybercriminaliteit tegen te gaan, helpt het om mensen uit te leggen hoe criminelen werken. Zo weten inmiddels heel veel mensen hoe phishing (hengelen naar gegevens) werkt. Maar criminelen zijn steeds op zoek naar slimmere en nieuwe technieken om zowel mensen als systemen om te tuin te leiden.
De nieuwe campagne is bedoeld om een serieuze boodschap met een glimlach over te brengen en duidelijk aan te geven welke methode het best werkt bij benadering door criminelen.

‘Hang op, klik weg, bel uw bank’

Het 'Hang op' in de campagneslogan verwijst naar een verdacht telefoongesprek over een rekening. Het advies luidt: meteen ophangen. 'Klik weg' is een verwijzing naar phishing en het plaatsen van schadelijke software (malware). Banken sturen nooit e-mails waarin gegevens of een pincode gevraagd worden en ook nooit e-mails met een bijlage. Het advies luidt om nooit gegevens te geven via de e-mail en zo'n bericht onmiddellijk te verwijderen. 'Bel uw bank' ten slotte moedigt aan om bij twijfel contact op te nemen met de bank.


Online zelfverdediging

Ondanks de gestegen bewustwording en kennis over cybercriminaliteit en daarmee een daling van de fraudecijfers in de afgelopen maanden gaan er per jaar miljoenen verloren aan digitale fraude en blijven cybercriminelen actief. Online zelfverdediging is daarom van belang.


VeiligInternetbankieren
Doe de online spoedcursus om te checken hoe uw bedrijf opgewassen is tegen cybercriminelen! Op de website van Veilig Bankieren vindt u meer informatie, veiligheidsregels, veel gestelde vragen en meldnummers. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid