NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Bussemaker schrapt monumenten- en scholingsaftrek toch niet

door: Webbeheer
| Management

Onderhoud monumentenpanden

Minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaat de aftrek voor monumenten en die voor scholing in 2017 toch niet schrappen. Dat heeft de minister woensdag 19 november 2016 aan de Tweede Kamer laten weten. 

Bussemaker wilde de wetgeving aanpassen, omdat ze vindt dat ze met de huidige fiscale regelingen voor de scholingsaftrek en de monumentenzorg niet kan bijsturen. Dat is wel nodig, want het systeem is gevoelig voor fouten en onbedoeld gebruik, stelde de minister eerder. Ook zouden de aanpassingen gepaard gaan met een bezuiniging van in totaal 130 miljoen euro. Maar de voorstellen kregen veel commentaar, waarna Bussemaker alsnog besloot de voorgestelde aanpassingen in te trekken.

25 miljoen

Nu de belastingaftrek voor het onderhoud van monumentale panden volgend jaar niet verdwijnt, moet zij 25 miljoen euro op haar begroting zien te vinden. Dat bedrag kan nog hoger worden, omdat zij vreest dat eigenaren van monumentenpanden nu versneld werkzaamheden gaan uitvoeren.

Scholingsaftrek

Met de scholingsaftrek kunnen werknemers onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van een belastingvoordeel als zij voor hun werk een opleiding volgen. Bussemaker zoekt naar een manier waarbij vooral lage inkomens blijven profiteren van de opleidingssubsidie van het Rijk. In plaats van een belastingvoordeel wilde het kabinet gericht scholingsvouchers uitdelen aan werknemers met kwetsbare beroepen, zodat zij makkelijker van baan kunnen wisselen. Dat zou ruim 100 miljoen euro schelen.

Na veel kritiek vanuit de betrokken sectoren en de Tweede Kamer, gaat Bussemaker de komende tijd werken aan nieuwe voorstellen om beide fiscale aftrekregelingen te vervangen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid