NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Bouwsector dit jaar nog onder druk, maar krachtig herstel is onderweg

door: Webbeheer
| Management

Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft een nieuw rapport uitgebracht waarin voor de gehele bouwsector krachtig herstel wordt voorspeld. Dit jaar moeten we echter nog op de tanden bijten en het doen met verdere krimp en daling van de werkgelegenheid.

Ondanks de berichten over herstel op de woningmarkt, zal de woningbouwproductie dit jaar verder dalen. De nieuwbouwproductie van woningen is sinds het uitbreken van de crisis al met 35% gedaald en deze zal in 2014 opnieuw met 7% krimpen. Het aantal opgeleverde woningen daalt daarbij naar 45.000. Enig tegenwicht wordt binnen de woningbouw geboden door de renovatie- en onderhoudsmarkt die dit jaar licht kan groeien. Bij de utiliteitsbouw en de grond-, water- en wegenbouw is sprake van een stabilisatie van de productieniveaus. Daarmee wordt 2014 voor de totale bouwproductie vooral een overgangsjaar.

Wel daalt de werkgelegenheid opnieuw fors. Het aantal voltijdse banen van werknemers is sinds het uitbreken van de crisis al met 70.000 gedaald en dit jaar daalt de werkgelegenheid hier opnieuw met 10.000 arbeidsjaren. Op middellange termijn is het beeld voor de bouw juist gunstig met dubbele groeicijfers bij de nieuwbouwproductie van woningen en gematigde, solide groei bij de overige onderdelen van de bouwproductie. Het herstel wordt veroorzaakt door marktkrachten, onder de aanname dat (nieuwe) ongunstige overheidsmaatregelen de komende jaren uitblijven.

Dit concludeert het EIB in het zojuist verschenen rapport “Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2014”. Meer informatie in Afbouwzaken 3, of download alvast het artikel.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid