NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Bouwlocaties binnenstad te vaak onveilig

door: Gert van der Meulen
| Werkvoorbereiding Personeel

Bouwlocaties binnenstad te vaak onveilig

Op bijna driekwart van de binnenstedelijke bouwlocaties wordt nog altijd onveilig gewerkt. Dat blijkt uit controles van de Inspectie van SZW. Inspecteurs bezochten vorig jaar in totaal 450 kleinere bouwlocaties, waarbij vooral gecontroleerd werd op het veilig gebruik van ladders, trappen en rolsteigers. 

Op 340 bouwplaatsen greep de inspecteur in, omdat er sprake was van één of meer overtredingen. Het werk werd vorig jaar 330 keer stilgelegd. Daarnaast werd 150 keer een boete uitgedeeld en volgden 181 waarschuwingen. De inspectie meldt dat het handhavingspercentage iets lager ligt dan enkele jaren ervoor, maar vindt de geconstateerde tekortkomingen op binnenstedelijke bouwlocaties erger. 

Valgevaar

Bijna 60 procent van de overtredingen betrof het ontbreken van valbescherming. Zo blijken steigers vaak met maar één leuning beveiligd, in plaats van met een boven- en een tussenleuning. Ook worden rolsteigers veelal niet correct opgebouwd of verkeerd gebruikt. Hetzelfde geldt voor trappen en ladders. De inspecteurs van SZW melden dat timmermannen relatief gezien het vaakst in de fout gaan. 

Tref maatregelen

Voor afbouwers, die regelmatig gebruik maken van steigermateriaal van de opdrachtgever, is het belangrijk zelf ook het klimmaterieel te controleren op veilig gebruik. Gebruik bijvoorbeeld de checklist voor begaanbaarheid en veiligheid op de bouwplaats voor aanvang van een werk. En zorg voor een wettelijk verplichte RI&E, die u nu online kunt maken.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid