NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Bouwers voor 2016 positief gestemd over omzet en orderportefeuilles

door: Webbeheer
| Management

Bouwers voor 2016 positief gestemd

USP Marketing Consultancy heeft opnieuw onderzoek gedaan naar de groeiverwachtingen in de bouw. Voor het jaar 2016 is er een positieve verwachting voor zowel de omzet als de orderportefeuille. 

De tweede helft van 2015 was al beter was dan de eerste helft. Deze ontwikkeling zet verder door in 2016. Het meest positief gestemd zijn de architecten. Van de ondervraagde afbouwers denkt het overgrote merendeel dat de omzetontwikkeling gelijk blijft, of toeneemt. Toch vreest nog 12% voor afname ten opzichte van 2015.

Minimaal 40% van de bedrijven binnen elke marktpartij voorziet een omzetstijging

De meest positieve omzetverwachtingen zijn te zien bij de architecten (56%), aannemers B&U (57%) en installateurs (56%). Hierbij valt op dat zelfs een kwart van de architecten een omzetstijging van meer dan 10% verwacht. Desalniettemin ziet USP bij afbouwers, klusbedrijven en aannemers GWW een relatief grote groep die een vergelijkbaar jaar verwacht qua omzet. 

Omzetontwikkeling

Indien de indeling naar marktpartij wordt losgelaten en er puur en alleen gekeken wordt naar de omvang van het bedrijf, ziet het onderzoeksbureau voornamelijk dat hoe groter het bedrijf hoe positiever de verwachtingen. Van de ondervraagde zzp-ers en kleine bedrijven met 1-4 fte verwacht ongeveer 50% een omzetstijging. Bij de groepen ‘5-9 fte’ en ’10-19 fte’ is dit aandeel 60% en bij de groep ’20 fte en meer’ verwacht zelfs 76% een omzetstijging.

Concurrentiedruk neemt minder sterk toe dan omzet

De ontwikkeling van de orderportefeuille vertoont grote overeenkomsten met die van de omzetontwikkeling. De verwachtingen ten aanzien van de concurrentiedruk zien er wel anders uit. Het blijkt dat de concurrentiedruk minder sterk toeneemt dan de omzet en orderportefeuille. Slechts 20% tot 30% verwacht een toename in de concurrentiedruk, terwijl dit bij de omzet op minimaal 43% ligt. Het merendeel van de bedrijven verwacht dat de concurrentiedruk gelijk blijft. USP merkt op dat het qua concurrentiedruk niet veel uit of het een klein of groot bedrijf betreft. 

Concurrentiedruk

Bron: USP Marketing Consultancy 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid