NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Bouw meeste last van wanbetalers

door: Webbeheer
| Administratie

Van alle sectoren blijkt de bouw het meeste last te hebben van wanbetalers. Bijna de helft van alle facturen (49 procent) in de Europese bouwsector wordt niet binnen de betalingstermijn voldaan. In Nederland wordt 4,5 procent van de facturen helemaal niet betaald. Voor het gehele Nederlandse bedrijfsleven ligt dat percentage op 2,7.

Deze wanbetalers frusteren het herstel van de Europese bouwsector. Dat stelde incassobureau Intrum Justitia vorige week op basis van eigen onderzoek naar het betalingsgedrag in een aantal sectoren. Het gevolg is dat veel bouwbedrijven in Europa terughoudend zijn bij het aannemen van personeel (49 procent) en ook werknemers moeten ontslaan (39 procent) omdat rekeningen niet of veel te laat worden betaald.

Verband tussen werkgelegenheid en betaalgedrag

Ook in andere sectoren in Europa is volgens het incassobureau een verband tussen werkgelegenheid en slecht betaalgedrag. Dat geldt vooral voor de sectoren onderwijs en gezondheidszorg. Deze sectoren krijgen net als de bouw veel van hun opdrachten van de overheid. In Europa betalen overheden gemiddeld na 58 dagen, bedrijven na 47 dagen en consumenten na 34 dagen.

Wet wordt genegeerd

Ondernemers hebben het nog altijd zwaar, ondanks de aantrekkende economie. Er is weinig vlees op de botten. Elke factuur die niet op tijd/binnen 30 dagen wordt overgemaakt, betekent extra druk op de liquiditeit, de cashflow van een bedrijf en renteverlies. Het is zuur dat gemeenten, belangrijke opdrachtgevers, daar weinig oog en begrip voor hebben. In 2013 is een nieuwe wet in werking getreden die overheden verplicht om binnen 30 dagen hun facturen te betalen. Een groot aantal gemeenten laat zich daar dus niets aan gelegen liggen.

Boete

Op grond van de wet mogen ondernemers te laat betalende overheden een boete en wettelijke rente in rekening brengen. De meesten zullen dat echter nooit doen, omdat ze de relatie met een grote klant - en dat is de gemeente vaak - niet op het spel willen zetten. Lokale overheden hebben ten opzichte van mkb-bedrijven dus een ‘machtspositie’ die ze niet zouden mogen misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid