NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Bitcoin cybercriminaliteit

door: Webbeheer
| Management

Bitcoin cybercriminaliteit

We waarschuwen u graag voor cybercriminelen die e-mails sturen, waardoor ze uw computer over kunnen nemen. De hackers geven uw bestanden pas terug als u bitcoins overmaakt. Een goed back-up systeem voor uw bedrijfsbestanden is daarom erg belangrijk!

Cybercriminelen zijn inventief: u kunt een e-mail krijgen, waarin u gevraagd wordt een bijlage of zip-bestand te openen. De e-mails lijken van bekende, betrouwbare organisaties en linken naar verbluffend goed nagemaakte websites. Opent u de bijlage, dan nemen de criminelen uw computer over. 

Wat zijn bitcoins?

De hackers eisen vervolgens een geldbedrag in bitcoins. Zodra er bitcoins zijn overgemaakt, worden de bestanden teruggeven, zo beloven de criminelen. Bitcoin is een vorm van elektronisch geld en tevens de naam van de opensourcesoftware, die is ontworpen om dit te gebruiken. Een transactie in bitcoins is voor criminelen aantrekkelijk, omdat de ontvanger lastig traceerbaar is.

Wees extra alert

Het is onduidelijk hoeveel mensen al de dupe zijn geworden van deze daders. Er zijn er velen actief. Een gewaarschuwd mens telt daarom voor twee! Het is natuurlijk de vraag of u al uw bestanden daadwerkelijk terugkrijgt als u de bitcoins betaalt. Omgerekend naar geldwaarde wordt er tot duizenden euro’s geëist. U wilt natuurlijk niet betalen, maar dan kunt u alle foto’s op uw computer, werkbestanden en dergelijke niet meer openen. Wees daarom extra alert op valse e-mails. 

Dagelijkse back-up

Zorg daarnaast dagelijks voor een goede back-up van uw bestanden! Overkomt het u, dan bent u na het terugzetten van uw back-up hoogstens één dag werk kwijt. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid