NOA Menu

NOA Kenniscentrum

BIM bibliotheken

door: Erica van Aken
| Werkvoorbereiding

BIM bibliotheek

In de bouw wordt meer en meer met BIM gewerkt. Om virtueel te kunnen bouwen, moeten alle bouwonderdelen als 3D-bject aangemaakt geworden en openbaar als online content worden geplaatst. Steeds meer fabrikanten maken van alle gangbare producten een BIM-bibliotheek aan. 

3D objecten kunnen zelf worden aangemaakt - tenminste als men gebruik maakt van ontwerp- en modelleer software - maar de praktijk wijst uit dat het voor een bedrijf veel geld kost om een “eigen” bibliotheek aan te maken. Bij sommige 3D programma’s zit al een goede bibliotheek, of is deze content eenvoudig te kopen. Fabrikanten plaatsen hun bouwconcepten steeds vaker in een bibliotheek op een centrale website, die voor alle partijen in de hele bouwketen bereikbaar is.

Niet alles is uitwisselbaar

Uitwisselbaarheid rondom 3D geometrie en kenmerken van 3D objecten kan al middels een uniform bestandsformaat. Want de verschillende software pakketten communiceren niet met elkaar. Door IFC-modellen te maken kunnen tekeningen over en weer met verschillende systemen gelezen worden. Maar niet elk BIM-programma kan iedere BIM-bibliotheek ‘lezen’. Er zitten haken en ogen aan bibliotheken die niet uitwisselbaar zijn. Steeds meer fabrikanten vermelden er tegenwoordig bij voor welke programmatuur hun bibliotheek geschikt is. 

Standaardisatie

Om in de toekomst met één standaard te kunnen werken, is een softwareonafhankelijke productdefinitie nodig. Informatiestandaarden zoals Etim RT, Cobie en Cibse schrijven deze voor en ook voor modeldefinitie (voor geometrie) moet dit worden vastgelegd in bijvoorbeeld IFC, gbXML of Etim RT. Software-specifiek zullen ook zaken moeten worden vastgelegd.

Conceptenbibliotheek

Voor efficiëntere BIM-processen wordt gewerkt aan CB-NL, de Nederlandse Conceptenbibliotheek voor de gebouwde omgeving. De CB-NL wordt een digitale semantische bibliotheek: een verzameling van taaldefinities van objecten en ruimtes die uniformerend werken tussen bestaande standaarden, normen en object-/productbibliotheken. Deze bibliotheek wordt gratis toegankelijk via het internet. Het is dus géén nieuwe producten- of objectenbibliotheek erbij, maar een intermediair tussen bestaande bibliotheken.

NOA Webtv video: BIM bibliotheken

 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid