NOA Menu

NOA Kenniscentrum

BGL-voorstel wankelt: nieuwe ZZP-verklaring krijgt weinig steun

door: Webbeheer
| Management

Het wetsvoorstel Beschikking Geen Loon van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën werd woensdag 29 oktober tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer besproken. Deze BGL moet de huidige VAR-verklaring voor ZZP-ers gaan vervangen, maar het voorstel kreeg veel kritiek en zal hoogstwaarschijnlijk niet tot nieuwe wetgeving leiden.

BGL

Vele werkgevers, ZZP-ers en fiscaal specialisten wezen het wetsvoorstel af als onverstandig. Dat harde oordeel sloot aan bij advies van de Raad van State over de vervanger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie).

Wiebes wil de BGL introduceren, omdat hij de Belastingdienst wil helpen met handhaven. Als iemand nu zegt dat hij ZZP-er is terwijl hij maar één opdrachtgever heeft, kan de fiscus alleen hem vragen om alsnog loonbelasting te betalen. De opdrachtgever wordt niet voor deze schijnzelfstandigheid gepakt. De BGL legt de verantwoordelijkheid ook bij de opdrachtgever neer. Wiebes wil dat bedrijven in 2015 hun ZZP-ers beter controleren.

Malafide

Volgens experts gaat de wet niet helpen, omdat ZZP-ers namelijk geen BGL hoeven af te sluiten. Zo kunnen malafide opdrachtgevers onder de radar blijven opereren. De rest van de ZZP-ers moet daar met de BGL onder lijden. Want het nieuwe wetsvoorstel zal bedrijven huiveriger maken om ZZP-ers in te huren als ze door de BGL meer risico's lopen.

Coalitiepartners PvdA en VVD toonden zich, net als D66, woensdag bij de hoorzitting niet enthousiast. PvdA-Kamerlid Mei Li Vos had het over een 'majeure wijziging' voor een misschien heel klein probleem: schijnzelfstandigheid betreft naar schatting 2% tot 14% van de ZZP-ers. NOA vindt aanpak van schijnzelfstandigheid echter zeer zeker van belang, omdat veel bedrijven in de afbouwsector hier last van hebben. VVD'er Erik Ziengs stelde voor dat het makkelijker maken voor bedrijven om mensen in dienst te nemen een betere oplossing is.

Alternatieven

Wiebes kreeg tijdens de zitting direct alternatieven aangereikt: als hij bij de VAR de opdrachtgever medeverantwoordelijk maakt, bereikt hij hetzelfde. En de Belastingdienst moet beter handhaven; dat gebeurt nu te weinig. Of de staatssecretaris daar geld voor heeft nu er wordt bezuinigd op de fiscus, is echter de vraag. Maar wellicht vindt hij een aangepaste VAR een goede optie. Voor invoering van de BGL zal de staatssecretaris na deze zitting echter nog van goeden huize moeten komen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid