NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Bespaar 30% op uw afvalkosten

door: Webbeheer
| Praktijk

Besparen Afval

Zorg ervoor dat containers goed gevuld zijn wanneer ze worden afgehaald. Containers met kriskras gestort groot afval zijn gauw vol, terwijl er eigenlijk veel meer in kan. In de praktijk blijkt dat er vaak wel 30% meer afval past in containers, wanneer ze zorgvuldiger gevuld worden. Geef uw medewerkers instructie over het met beleid storten van afval in containers.

Zorg dat het afval af en toe aangedrukt wordt met bijvoorbeeld een shovel. Doe geen pallets in een container, want dit neemt relatief veel ruimte in. Laat deze liever ophalen door een pallethandelaar of retour nemen door de leverancier. U kunt eenvoudig controleren of de containers goed gevuld worden door de afvalinzamelaar het gewicht per container te laten vaststellen. Bereken het aantal kg per m3 en vergelijk dit met de kengetallen uit de branche.

Controle op afvalscheiding

Controleer elke container voor het ophalen op de juiste afvalscheiding en op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Zo voorkomt u dat de container met gescheiden afval wordt aangemerkt als ongescheiden afval of zelfs als gevaarlijk afval. U bent verplicht om gevaarlijk afval te scheiden en riskeert een flinke boete als dit niet gebeurt. 

Milieu aspecten

Goed gevulde containers leveren indirect milieuvoordeel op. Zij verminderen het totaal aantal containers en daarmee het aantal transportbewegingen. Als de containers gemiddeld 30% beter gevuld worden, neemt de vervuiling door transport met een derde af.

Goed gescheiden afvalstromen hoeven niet meer over de sorteerband van de afvalinzamelaar. Dit bespaart energie en transport, omdat het afval direct naar de verwerker van de afvalstromen kan worden gebracht. 

Financiële aspecten

Containers kunnen gemiddeld 30% beter worden gevuld. Dit betekent dat u 30% kunt besparen op uw afvalkosten! Scheiding van afval verlaagt de kosten aanzienlijk. All-in containerprijzen voor de afvoer en verwerking van 6 m3 containers met gescheiden afval liggen op ongeveer de helft van de tarieven voor ongescheiden inzameling.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid