NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Belastingdienst controleert sectorindeling

door: Gert van der Meulen
| Administratie Personeel

Sectorindeling

De Belastingdienst gaat in de tweede helft van 2016 actief de sectoraansluiting van organisaties controleren. Werkgevers blijken in de loonaangifte namelijk soms een andere sector op te geven dan die waarbij ze zijn ingedeeld.

De sector waarbij de Belastingdienst uw bedrijf heeft ingedeeld, bepaalt hoeveel sectorpremie WW de werkgever via de loonaangifte moet betalen. Hoe hoger het werkloosheidsrisico in de sector is, hoe hoger de sectorpremie die werkgevers in die sector moeten betalen.

Werkhervattingskas

Voor kleine en middelgrote werkgevers is de sectorindeling ook van invloed op de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. Ook hier geldt: hoe hoger de sector-instroom in de Ziektewet (ZW) en de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), hoe hoger de premie.

Sectorindeling

Bedrijven in de afbouwsector horen bij één van de volgende sectorindelingen:

  • Sectorcode 57 voor stukadoors- en vloerenbedrijven
  • Sectorcode 60 voor natuursteenbewerkers
  • Sectorcode 03 voor plafond- en wandmontagebedrijven

Bewust of onbewust de verkeerde sector

In de praktijk gaat er het nodige fout rond de sectorindeling. Werkgevers geven bewust of onbewust een verkeerde sector op in de loonaangifte. Daarom gaat de Belastingdienst hier vanaf juli gericht op controleren. Werkgevers die de verkeerde sector vermelden in de loonaangifte, kunnen hiervoor een naheffingsaanslag en een boete krijgen.

Belastingdienst verzoeken om herindeling

Als de sector waarbij uw organisatie is ingedeeld, niet match met de werkelijkheid, kunt u de Belastingdienst om een herindeling verzoeken. Op eigen houtje een andere sector opgeven in de loonaangifte is nooit toegestaan.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid