NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Belastingaangifte doen

door: Gert van de Bovenkamp
| Administratie

De meeste ondernemers moeten voor 1 april hun aangifte omzetbelasting indienen. We geven u tips en aftrekposten om voordeel te halen uit uw belastingaangifte. 

Btw-aangifte

Uw btw-aangifte (omzetbelasting) volgt uit uw inkoop- en verkoopfacturen. Het verschil in btw daartussen moet u afdragen of - als het een positief getal is - krijgt u terug van de Belastingdienst. Uw btw-aangifte doet u per maand, per kwartaal of per jaar. In uw aangifte geeft u aan hoeveel btw u heeft berekend aan uw klanten en welke btw - door u betaald - aftrekbaar is.

Aangifte inkomstenbelasting

Als ondernemer doet u de aangifte inkomstenbelasting niet vanuit uw privéaangifte. De aangifte bestaat uit uw balans, uw verlies en winst en als je een fiscale partner hebt, ook gegevens van hem of haar.
Van welke aftrekposten kunt u als (beginnend) zelfstandig ondernemer slim gebruik maken?

  • Startersaftrek: Als u nog beginnend ondernemer bent, heeft u waarschijnlijk gekozen voor een zelfstandige onderneming. Dan kunt u gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek, mits u voldoet aan het urencriterium van 1225 uur. Voor 2013 gaat het om € 7.280,-. 
  • Zelfstandigenaftrek: De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een bedrag van € 2.123,- U komt in aanmerking voor zelfstandigenaftrek als u ondernemer bent, voldoet u aan het urencriterium en aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd (in 2014: 65 jaar en 2 maanden) nog niet heeft bereikt. Dan is de  zelfstandigenaftrek in 2014 een bedrag van € 7.280.
  • Pensioenopbouw: Niet veel zelfstandig ondernemers zijn aangesloten bij een pensioenfonds. Alternatief is om gebruik te maken van de oudedagreserve. U mag een deel van uw winst reserveren voor uw pensioen. Daar hoeft u (nu nog) geen belasting over te betalen. Dat doet u pas op het moment u met pensioen gaat. Op deze manier hoeft u nu minder belasting te betalen én spaart u voor later.
  • Afschrijven: Om te kunnen werken, heeft u bepaalde bedrijfsmiddelen nodig. Denk aan een laptop, machine of vergunning(aanvraag). Dit soort materiële en immateriële bedrijfsmiddelen mag u afschrijven. Let wel op dat u pas kunt afschrijven bij een investeringsbedrag van minimaal € 450,-.
  • Investeringsaftrek: Het geld dat u investeert in bedrijfsmiddelen, kunt u (naast de afschrijvingen) in sommige gevallen deels van de winst aftrekken, via de investeringsaftrek. Daarbij kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de energie-investeringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek.
  • Kleine ondernemersregeling: Als je in een jaar minder dan € 1.883,- aan btw hoeft te betalen, kunt u in aanmerking komen voor belastingvermindering via de kleine ondernemersregeling. Deze regeling geldt niet voor rechtspersonen (BV, vof, etc). 
  • Meewerkaftrek: Werkt u fiscale partner 525 uur of meer per jaar mee in uw onderneming, zonder vergoeding (of minder dan € 5000,-)? Dan kunt u gebruik maken van de meewerkaftrek.

Bronnen: De Belastingdienst, MKB Servicedesk, Rijksoverheid, C.A. Financieel Management.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid