NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Belangen in BV’s? Let op uw privacy!

door: Fiscale Afdeling
| Management

Fiscaliteiten

“Het ergste wat je te weten kunt komen over iemand, is alles”, zei een Tilburgse professor ooit. En of we het nu willen of niet, stukje bij beetje komt steeds meer informatie over onszelf bij steeds meer andere partijen terecht.

Daar zit je ook als ondernemer lang niet altijd op te wachten. Stel: je hebt met je bedrijf iets moois opgebouwd en je hebt je vermogen op een verstandige manier belegd. Veel ondernemers hebben dat de afgelopen jaren gedaan via afzonderlijke, fiscaal aantrekkelijke beleggings-bv’s. Hoe groot je belang in zo’n bv is, gaat niemand wat aan zou je zeggen. En terecht. Toch zou het kunnen dat elke willekeurige geïnteresseerde dit binnenkort kan inzien.

Wat is er aan de hand?

De overheid is bezig met regelgeving voor een zogenoemd UBO-register. UBO staat in dit geval voor ‘ultimate beneficial owner’, of in goed Nederlands een ‘uiteindelijk belanghebbende’. Het wordt een openbaar register, beheerd door de Kamer van Koophandel. Waarin iedereen straks voor vrijwel elke vorm van onderneming kan opzoeken wie er een belang van 25% of meer in heeft. Compleet met naam en geboortedatum.

Transparantie

Zoals meestal is de aanleiding voor deze wetgeving op zich begrijpelijk. Het is een manier om witwassen van geld, belastingontduiking en het financieren van terrorisme lastiger te maken. Voor zulke doeleinden worden vaak ondoorzichtige constructies met allerlei (papieren) ondernemingen opgezet. Met het UBO-register wordt transparant wie uiteindelijk de winsten van zulke ondernemingen opstrijkt. Gevolg is natuurlijk wel dat ook informatie over ondernemers ‘op straat’ komt te liggen (deels althans, want bepaalde gegevens, zoals uw BSN en woonadres, worden afgeschermd voor het algemene publiek). En daar zit lang niet iedereen op te wachten.

Kunt u er iets aan doen?

Ongetwijfeld. Misschien door uw investeringen anders te verdelen of in een andere rechtsvorm onder te brengen. Maar wat in specifieke gevallen de beste handelwijze is, daarover valt nu nog weinig te zeggen. De wetgeving had eigenlijk al voor de zomer ingevoerd moeten zijn, maar dat is uitgesteld. Naar verwachting gaat het wetsvoorstel in het laatste kwartaal van dit jaar naar de Tweede Kamer. Belangrijke details ontbreken nu nog. Zo zou het kunnen dat zelfs een belang van 10% al genoeg is om in het UBO-register te belanden.

Oogje in het zeil

Kortom: heeft u belangen en bent u gesteld op uw privacy? Houd dan een oogje in het zeil en vraag uw adviseur om de discussie de komende maanden scherp te volgen. Zodat u actie kunt ondernemen zodra dit kan - en de wereld niet wijzer wordt dan nodig!

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid