NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Bedrijf overdragen? Begin op tijd!

door: Fiscale Afdeling
| Management

Fiscaliteiten

Als je als ondernemer iets moois hebt opgebouwd en dat wilt overdragen aan de volgende generatie, dan wil je graag dat je kinderen een vliegende start als ondernemers kunnen maken. Waar ze niet op zitten te wachten, is een gepeperde rekening van de fiscus.

Toch is dat risico wel aanwezig. Als je niet op tijd maatregelen treft, kan de rekening zelfs zo hoog zijn dat het voortbestaan van het bedrijf in gevaar komt. Dat heeft te maken met twee typen belasting: 

  • Allereerst de Aanmerkelijk Belang Heffing (AB). Die bedraagt 25% over de toegenomen waarde van de aandelen sinds je het bedrijf oprichtte. Stel dat je ooit met 10.000 euro inleg bent begonnen en het bedrijf is nu 1 miljoen waard, dan gaat het dus om de lieve som van bijna 250.000 euro.
  • Daarbovenop komt het schenkingsrecht, of in geval van overlijden, het erfrecht. Als het om schenken of nalaten aan kinderen gaat, kan de bijbehorende heffing oplopen tot 20% van de aandelenwaarde. 

Opgeteld kunnen deze heffingen dus uitkomen op bijna de helft van de waarde van het bedrijf. En die waarde is meestal niet cash aanwezig in de onderneming.

Aanmerkelijk Belang Heffing doorschuiven

Het goede nieuws is dat die rekening lang zo hoog niet hoeft te zijn. De AB kun je om te beginnen doorschuiven. Dit wil zeggen dat de kinderen ‘m niet nu hoeven te betalen, maar uitstel krijgen. Zo kun je de rekening járen vooruitschuiven, eventueel zelfs weer naar de volgende generatie. Al wordt de rekening op die manier natuurlijk wel steeds hoger.

Schenk- of erfbelasting verlagen

Vooral interessant is de mogelijkheid om ook de schenk- of erfbelasting te verlagen. In dat geval is er namelijk geen sprake van uitstel, maar van (gedeeltelijke) kwijtschelding. Dat scheelt een slok op een borrel: over de eerste miljoen euro hoef je in dat geval niets te betalen en over het bedrag erboven maar 3,4% in plaats van 20%.

Voorwaarden BOR

Deze twee regelingen staan samen bekend als de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Om ervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan voorwaarden voldoen. De twee belangrijkste zijn: 

  • De volgende generatie aandeelhouders moet daadwerkelijk de onderneming drijven. Met andere woorden: de bedrijfsactiviteit voortzetten. Als het gaat om een BV waar alleen beleggingen in zitten, gaat de BOR-vlieger dus niet op.
  • Degene die de aandelen ontvangt, moet minimaal 5 jaar de onderneming voortzetten. In het geval van schenking moet hij of zij bovendien ook al 3 jaar in de onderneming hebben gewerkt vóórdat de aandelen worden geschonken. Stapt iemand eerder uit het bedrijf, dan volgt alsnog een heffing.

Fiscale valkuilen

Er kunnen nog meer fiscale valkuilen in het spel zijn. De waarde van je bedrijfspand kán onder de BOR bijvoorbeeld vrijgesteld worden van schenk- of erfbelasting, afhankelijk van hoe je je BV(‘s) hebt gestructureerd. Eventueel ander vastgoed telt in principe niet mee voor de BOR - tenzij sprake is van een vorm van onderneming, bijvoorbeeld bij intensieve verhuur of projectontwikkeling. Dus komt je pensionering langzamerhand in zicht? Of wil je zeker weten dat je bij eventueel overlijden je kinderen niet met een onnodig hoge rekening opzadelt? Ga er dan even goed met je accountant/fiscalist voor zitten. Pak ook je eventuele huwelijkse voorwaarden en testament erbij, want ook die kunnen de rekening beïnvloeden. Goed voor je bedrijf én voor de volgende generatie!

Geen opvolging binnen de familie? 

Heb je geen kinderen die (op dit moment) de onderneming willen gaan overnemen? Dan nog kan de BOR zinvol zijn, bijvoorbeeld om via gedeeltelijke aandelenoverdracht je vermogen fiscaal vriendelijk te kunnen doorgeven. Zeker omdat aandelen overdragen aan de kinderen niet hoeft te betekenen dat je daarmee ook gelijk de zeggenschap over de onderneming overdraagt. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid