NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Babbeltruc… Zo trap je erin!

door: Ingeborg van Leusden
| Praktijk

Een gewaarschuwd mens...

Stel je het volgende voor. Je bent aan het werk en er komt een man met gereedschappen in de auto bij je op kantoor langs. Het is een nette, keurige jongeman met een vertegenwoordigersuiterlijk. Hij vertelt onder meer een online webshop te hebben met eerste klas gereedschap. Alleen de beste merken en hij komt jou dat laten zien. Desgewenst kun je de gereedschappen gelijk kopen. Je eerste reactie is een beetje afwachtend, argwanend, maar deze man neemt je mee in het verhaal. 

Hij verkoopt alleen het beste van het beste en laat je op zijn webshop zijn producten zien. Ook vergelijkbare sites laat hij zien, waarop dezelfde bekende merken verkocht worden. Een paar merken herken je wel en het merk van de gereedschapswagen vol gereedschap herken je als een zeer goed bekend staand merk. Er worden beloftes gedaan over garantie en gratis retourneren als het gereedschap niet goed is. Je krijgt een factuur en hoeft pas na zeven dagen te betalen. Je besluit de gereedschapswagen af te nemen.

Wat heb ik gedaan?

Dan vertrekt de jonge man en bedenk je eigenlijk direct: “Wat heb ik nou net gedaan?” Een korte zoekactie op het internet leert dat je niet het bekende goede merk hebt gekocht, maar een merk dat er qua naam heel erg op lijkt. De websites die je getoond zijn, lijken achteraf allemaal wel verdacht veel op elkaar. Je realiseert je dat je deze aankoop nooit had willen doen. En dus bel je om te zeggen dat de vertegenwoordiger de spullen moet komen ophalen. Maar dat is hij niet van plan. Hij houdt je aan de koop en sterker nog, hij neemt direct een advocaat in de arm. 

Babbelaars 

Het NOA-lid dat dit overkwam, kan zichzelf natuurlijk wel voor de kop slaan. Zo makkelijk word je dus door babbelaars om de tuin geleid. En, daar waar consumenten heel veel bescherming krijgen van de wetgever, is dat er niet voor ondernemers. Samen met het NOA-lid besluiten we om de koop te vernietigen op grond van dwaling. Dit betekent dat als het NOA-lid had geweten dat het merk dat hij gekocht had niet het topmerk was, hij de koop niet zou hebben gesloten. Zo eenvoudig als ik het nu zeg, ligt het alleen niet. Het is maar de vraag of de rechter dit argument zal honoreren. Want, de andere partij zegt dat hij duidelijk de naam heeft genoemd van het verkochte merk, dat die naam ook op de factuur staat en hij dus geen onjuiste informatie heeft gegeven. Sterker nog, het verkochte merk zou ook gewoon heel goed zijn. Er is niets stuk, dus het NOA-lid moet gewoon aan de koop worden gehouden. 

Stinkend zaakje…

En hoe je ook aan kunt voelen dat het zaakje stinkt, we moeten dat nog maar wel zien te bewijzen. Het is en blijft zijn woord tegen dat van het NOA-lid. Beter dus om niet op dergelijke aanbiedingen in te gaan en geen impulsieve aankopen te doen. Bij twijfel, bel ons of de juridische dienst van NOA!

Column Ingeborg van Leusden - Afbouwzaken 5 - 2018

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid