NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Autobelastingen

door: Webbeheer
| Administratie

Elektrisch

De BPM op nieuwe auto's wordt vanaf 2015 op een compleet nieuwe manier berekend. Nieuwe auto’s zullen dus duurder worden. Op alles behalve vol-elektrische auto's komt een extra heffing.

Motorrijtuigenbelasting

Vanaf volgend jaar geldt de MRB-vrijstelling alleen nog voor oldtimers ouder dan 40 jaar. Voor benzineauto's tussen de 26 en 40 jaar is er een overgangsregeling, op voorwaarde dat ze in december, januari en februari niet worden gebruikt. Het nihiltarief in de motorrijtuigenbelasting geldt in 2014 alleen nog bij een CO2-uitstoot van maximaal 50 gram/km.

Bijtelling

  • De korting op het standaard bijtellingspercentage van 25% voor (zeer) zuinige auto's blijft. Wel worden de CO2-uitstootnormen bijgesteld.
  • De bijtelling van een nulemissie-auto wordt tijdelijk verlaagd van 7% naar 4%.
  • Voor nieuwe auto's met een CO2-uitstoot lager dan 50 gram/km geldt in 2014 en 2015 een bijtelling van 7%, ongeacht of het een volledig elektrische of een plug-in hybride auto betreft.
  • Voor nieuwe elektrische auto's geldt vanaf 2014 een bijtelling van 4%. De 0%-bijtelling voor auto's met een CO2-uitstoot van maximaal 50 gram/km geldt daardoor alleen nog als de auto in 2013 of eerder op naam is gezet.

Duurzaamheidsregelingen

  • De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor personenauto's wordt afgeschaft
  • In de Milieulijst 2014 komt meer ruimte voor het stimuleren van de meest zuinige en innovatieve technologieën. De milieuinvesteringsaftrek (MIA) richt zich dus meer op (semi-)elektrische auto's
  • De VAMIL geldt niet meer voor personenauto's.

BPM

De BPM-vrijstelling voor zeer zuinige auto's is in 2014 van kracht bij een CO2-uitstoot kleiner dan 86 gram/km bij dieselauto's en kleiner dan 89 gram/km in overige gevallen.

Accijns

Verder gaat de accijns op diesel per liter met 3 cent omhoog, naast de jaarlijkse inflatiecorrectie, en de accijns op LPG met 7 cent per liter.
Bron: MKB Servicedesk

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid