NOA Menu

NOA Kenniscentrum

AOW-leeftijd gaat in 2022 met drie maanden omhoog

door: Webbeheer
| Management Personeel

AOWkc

In het jaar 2022 wordt de nieuwe AOW-leeftijd 67 jaar en drie maanden. De leeftijd gaat wederom versneld omhoog, omdat Nederlanders steeds langer leven. Op 31 oktober maakte het CBS de nieuwe raming van de macro gemiddelde levensverwachting bekend en die stijgt in 2022.

In 2012 besloot een grote meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer om de AOW-leeftijd automatisch te koppelen aan de levensverwachting van mensen. Daarom wordt de AOW-leeftijd op gezette tijden automatisch aangepast aan de stijging van de gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd. Dat gebeurt in stappen van drie maanden per jaar aan de hand van een in de wet vastgelegde formule.

Bekendmaking moet 5 jaar voor inwerkingtreding

Nederland staat in de top van de wereldranglijst bestendige pensioenstelsels, mede door de koppeling van de oudedagsvoorziening aan de gemiddelde levensverwachting. De verhoging van de AOW-leeftijd moet volgens de wet vijf jaar voor de inwerkingtreding bekend worden gemaakt.

Overbruggingsregeling

Onder bepaalde voorwaarden is er een overbruggingsuitkering voor mensen met een laag inkomen die al deelnemen aan een vut- of prepensioenregeling en zich niet hebben kunnen voorbereiden op de AOW-leeftijdsverhoging. Er geldt onder meer een inkomensgrens van 200% van het wettelijk bruto minimumloon voor een alleenstaande (€ 3.074,40) en 300% voor paren (€ 4.611,60). De vermogensgrens van € 24.437,- (alleenstaande) respectievelijk € 48.874,- (paar) is exclusief eigen woning en pensioenvermogen.

AOW-leeftijd berekenen

Op de website van de SVB kunnen mensen hun AOW-leeftijd berekenen. Op deze site kunnen mensen  tevens nagaan of ze in aanmerking komen voor de overbruggingsregeling.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid