NOA Menu

NOA Kenniscentrum

All they want for christmas...

door: Webbeheer
| Personeel

Geeft u uw personeel dit jaar een kerstpakket? Er zijn een aantal fiscale regels waar u rekening mee moet houden. Door de MKB-servicedesk zijn ook de trends voor het eindejaarscadeautje op een rij gezet.

Ongeveer 4,5 miljoen werknemers krijgen dit jaar een kerstpakket, verwacht het voorlichtingsbureau kerstpakketten. De waarde is gemiddeld € 42,-. Zo’n eindejaarattentie wordt zeer gewaardeerd: 92 procent van de werknemers én werkgevers vindt het een traditie die in stand moet worden gehouden.

Belasting

Een kerstpakket valt onder loon in natura. U mag geen contant geld aan uw werknemers geven, wel een cadeaubon. U kunt kiezen of u het pakket onder het eindheffingsloon of onder de werkkostenregeling laat vallen.

  • Eindheffingsloon: u mag elk jaar maximaal € 70,- per werknemer uittrekken voor extraatjes zoals het kerstpakket of een verjaardagscadeau. Hierover betaalt u een heffing van 20 procent. Als u in één jaar cadeaus geeft met een waarde tussen € 70,- en € 136,-, dan betaalt u 45 procent, als het meer kost wordt de heffing zelfs 75 procent.
  • Werkkostenregeling: de werkkostenregeling is nog niet verplicht, maar er zijn ondernemingen die dit systeem al toepassen. Volgens deze regeling mag u maximaal 1,5 procent van de loonsom gebruiken voor extraatjes als een kerstpakket, maar ook voor zaken als een fietsplan of personeelsuitje. U betaalt daar geen belasting over. Maar overschrijd u de 1,5 procent, dan betaalt u een heffing van 80 procent.

De werknemer hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over zijn geschenken, tenzij de waarde van alle extraatjes in een kalenderjaar boven de € 272,- uitkomt.

Trends

De MKB-servicedesk heeft nagevraagd welke trends er dit jaar zijn op het gebied van kerstpakketten. Pakketten met veel inhoud en dan vooral veel voedsel doen het erg goed. Een pakket van € 45,- met 45 producten, bijvoorbeeld. Luxe producten doen het iets minder goed.
 
De traditionele pakketten met veel etenswaren zijn dus onverminderd populair. Sushi- en tapaspakketten zijn ‘hot’. Ook pakketten met reisartikelen zoals trolleys en reistassen worden veel besteld.

Bron: MKB-servicedesk

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid