NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Afschot niet goed of badkamer te klein?

door: Ingeborg van Leusden
| Praktijk

Een gewaarschuwd mens...

Nu u aan het einde van de vakantie weer uitgerust en aan het werk bent, bent u vast wel weer geïnteresseerd in het wel en wee van uw collega NOA-afbouwer. Deze zaak wil ik u dan ook niet onthouden.

Stelt u zich eens voor dat u in een woning gietvloeren moet aanbrengen in twee badkamers. Eén van deze badkamers is niet groter dan een inbouwkast (ca. 1m2) en wordt gepresenteerd als “kinderbadkamer”. De opdrachtgever van het NOA-lid is de eigenaar van de woning. Er is ook een aannemer, die de overige verbouwing heeft gedaan en zo ook het afschot in beide badkamers heeft aangebracht. 

Klacht na oplevering

Het NOA-lid controleert het afschot en brengt vervolgens de gietvloeren aan. Na oplevering wordt er geklaagd dat het water in de kinderbadkamer naar buiten loopt. Het afschot zou niet goed zijn. De aannemer erkent dat en spreekt met de opdrachtgever af dit te herstellen. De aannemer vraagt het NOA-lid een offerte te maken voor een nieuwe gietvloer. De offerte wordt gemaakt en de opdrachtgever meldt aan het NOA-lid dat hij de formele opdrachtgever is en de factuur naar hem kan worden gestuurd. Hij brengt deze dan bij de aannemer in rekening.  

Aannemer failliet

Maar dan gaat de aannemer failliet. Dat is natuurlijk een tegenvaller voor de opdrachtgever. Hij meent dat het NOA-lid de kosten voor het opnieuw aanbrengen van de gietvloer maar voor rekening moet nemen. Hij had tenslotte moeten waarschuwen dat het afschot niet deugde, zo luidt zijn argument.  

Het probleem

Volgens het NOA-lid was het afschot wel goed. Hij denkt dat het probleem komt doordat de kleine badkamer de hoeveelheid water gewoon niet aan kan. Het water kan letterlijk geen kant uit. Dat de aannemer had toegezegd om de hele vloer eruit te halen en opnieuw te maken, was zijn keuze. Het NOA-lid heeft daar helemaal geen bemoeienis mee gehad. 

Dagvaarding

Voordat het NOA-lid goed en wel hierover in gesprek kon gaan, lag er al een dagvaarding op de mat. Tja, dan rest er niets anders dan de rechter erover te laten oordelen. In dit geval speelde wel mee dat het NOA-lid - ondanks dat het niet over al te veel geld gaat - het gedrag van de opdrachtgever dermate storend vond dat zij het er niet bij wilde laten zitten. Of het NOA-lid hier iets verkeerd heeft gedaan. Ik denk van niet.

Mocht u nu ook een probleem of geschil hebben waar u niet uitkomt, laat het ons of de juridische dienst van NOA weten en we kijken wat we voor u kunnen doen.

Column Ingeborg van Leusden, Afbouwzaken 7-2017 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid