NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Afbouwbedrijven ervaren steeds meer concurrentie op arbeidskosten

door: Erica van Aken
| Personeel Management

 

 Arbeidskosten

Het merendeel van afbouwbedrijven in Nederland heeft het afgelopen jaar in grote of geringe mate concurrentie op basis van de arbeidskosten ervaren. Dat blijkt uit recentelijk onderzoek van USP, in opdracht van Bedrijfschap Afbouw. Vier op de tien afbouwspecialisten had afgelopen jaar meer concurrentie op arbeidskosten. Er wordt gepleit voor een eerlijk speelveld.

Minimaal 70% van de ondervraagde afbouwers typeerde deze concurrentievorm als nadelig voor hun bedrijf. De grootste concurrentie is afkomstig van EU werknemer/werkers die worden aangeboden via onofficiële kanalen. ZZP-ers vormen voor zo’n 47% van de bedrijven een belangrijke concurrent.

Grafiek Concurrentie Op Arbeidskosten

Oneerlijke concurrentie

De werkers die via onofficiële uitzendbureaus worden aangeboden, bieden zich tevens aan als ZZP-er. ‘Koppelbazen’ vormen een schakel tussen de aanbiedende partij (buitenlandse werknemers en ZZP-ers) en de bedrijven die hen voor werk inlenen. Bij dergelijke constructies worden lang niet altijd de regels in acht genomen die gelden voor reguliere werknemers. Hierdoor ontstaat oneerlijke concurrentie.

Concurrerende Partijen Voor Arbeidskosten 

Europese regelgeving aanscherpen

De bevraagde afbouwbedrijven geven aan dat door aanscherping van Europese regelgeving er een eerlijker speelveld moet worden gecreëerd. Het verplicht stellen van een cao, ook voor ZZP-ers is een andere oplossing die wordt aangedragen.

Mogelijke Oplossingen Voor ConcurrentieNOA pleit in haar Haagse lobbyactiviteiten al langere tijd voor het zogenaamde ‘level playing field’. Er is een samenhangend pakket aan maatregelen aangeboden. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid