NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Acquisitiefraude wordt eindelijk strafbaar

door: Webbeheer
| Administratie Management

Acquisitiefraude wordt strafbaar

Het einde van spooknota's, valse facturen en telefonische fraude is in zicht. De Eerste Kamer heeft een wet aangenomen, waardoor acquisitiefraude strafbaar wordt. Zodra de wet in werking is kan acquisitiefraude worden bestreden.

Acquisitiefraude is uitgegroeid tot een professionele en georganiseerde vorm van criminaliteit. Het kost het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting 480 miljoen euro en dupeert duizenden ondernemers voor vaak forse bedragen. Dit gebeurt met name via spooknota's. Het is bijna al gewoon geworden dat u valse facturen voor vage diensten ontvangt. Voorheen was het gek genoeg niet strafbaar om bedrijven op deze manier op te lichten. Alleen consumenten hadden bescherming via de wet Oneerlijke Handelspraktijken.

Ommekeer

In 2013 oordeelde de rechtbank in Groningen na een proefproces van MKB-Nederland dat de politiek aan zet was om dit recht te trekken. Tweede Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) maakten daarop een initiatiefwet. De voltallige Tweede Kamer stemde bijna een jaar geleden in met hun plan, in januari 2016 volgde de Eerste Kamer. Nu is het belangrijk dat de wet snel wordt ingevoerd zodat er kan worden gehandhaafd. Dat geeft een duidelijk signaal dat fraude hard dient te worden bestreden.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid