NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Aanzienlijke toename van bouwvergunningen en economische groei

door: Webbeheer
| Management

Toename bouwvergunningen

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2017 met 0,4% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de economie zelfs met 3,4%. De bouwsom voor afgegeven vergunningen schoot aanzienlijk omhoog. Toch is het niveau van voor de crisis nog niet behaald.

De sterke werkgelegenheidsgroei van het afgelopen jaar handhaaft zich ook in het eerste kwartaal van 2017: er komen 56 duizend nieuwe banen bij. De werkloosheid daalde verder naar 463 duizend personen in maart, ofwel 5,1% van de beroepsbevolking.

Toenemend vertrouwen

Consumenten hebben in het eerste kwartaal 2017 1,6% meer besteed dan in het eerste kwartaal van 2016. Ook producenten zijn optimistisch: hun vertrouwen is beland op het hoogste niveau in ruim negen jaar tijd. 

NOA Webtv video: Bouwvergunningen stijgen aanzienlijk!

Bouwvergunningen

De bouwsom voor de bouw en verbouw van woningen bedroeg bijna 1 miljard euro, 50 % meer dan een jaar eerder. In maart steeg het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een vergunning is afgegeven met 56 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om 6.682 nieuwbouwwoningen. Voor bedrijfsgebouwen (bedrijfshallen, agrarische gebouwen, kantoren en scholen) steeg de bouwsom met 15 % tot bijna 500 miljoen euro. De bouwsom in een afgegeven vergunning bestaat uit een schatting van de waarde van de materiaal- en arbeidskosten van het bouwproject.

Beste halfjaar sinds de crisis

Na de vorige piek aan vergunningen in het voorjaar van 2015 zakte het aantal plannen in. Sinds het voorjaar van 2016 stijgt het aantal bouwplannen en de opgetelde bouwsom. Het laatste halfjaar (oktober 2016 - maart 2017) is het beste halfjaar sinds de crisis.

Bron: CBS en Cobouw

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid