NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Aansprakelijkheid voor voorgeschreven materiaal

door: Gert van der Meulen
| Verkoop

Aansprakelijkheid Materiaal (2)

Werkt u op basis van een bestek, dan kan ook een bepaald merk en type materiaal zijn voorgeschreven. Dat moet u dan gebruiken om uw werk mee te maken. U mag niet zomaar iets anders gebruiken. Als u echter op voorhand kan weten dat het voorgeschreven materiaal ondeugdelijk is voor hetgeen u er mee moet maken, dan geldt uw waarschuwingsplicht. 

Hoe werkt het echter met de aansprakelijkheid als u het voorgeschreven materiaal heeft gebruikt, maar er ontstaan schade? Dit kunnen we uitleggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld: een stukadoor heeft conform bestek gewerkt, maar na een half jaar onthecht er een stukje stucwerk van het plafond. Geen probleem, de stukadoor lost het op. Een jaar later zijn er weer problemen. Er onthecht wederom een stuk plafond. Raar, denkt de stukadoor. Hij haalt de aannemer erbij en er wordt een deskundige geraadpleegd. Later doet een andere deskundige ook onderzoek. Er komt uit dat de primerlaag van het materiaal waarschijnlijk de boosdoener is. Helemaal duidelijk is dat niet, zodat er nog geen eenduidige oorzaak valt aan te wijzen. Partijen komen in gesprek, maar een oplossing komt er niet. Iedereen wijst naar elkaar, maar verwacht wel dat de stukadoor steeds paraat staat als er weer iets mis gaat. 

Schade loopt in de papieren

De stukadoor heeft een goede relatie met de aannemer en vindt het ook vervelend voor de particulier die met de ellende zit. Desondanks gaat de schade toch wel in de papieren lopen. Hoe zit dat nu juridisch? Als het om een voorgeschreven materiaal in het bestek gaat, is in principe de opdrachtgever aansprakelijk voor dat materiaal. Dat zou alleen anders zijn, als de stukadoor wist of behoorde te weten dat het materiaal ondeugdelijk was voor de toepassing. Daar is in dit geval geen sprake van.  

Aansprakelijkheidsstelling

Net wanneer op meerdere plaatsen het plafond naar beneden valt, hebben aannemer en stukadoor in goed overleg besloten dat de stukadoor de aannemer formeel aansprakelijk stelt. De aannemer stelt op zijn beurt de producent aansprakelijk.  

Voorgeschreven materiaal

Let wel op dat als er een materiaal is voorgeschreven in het bestek, u dat niet zomaar kunt vervangen voor ander materiaal van een ander merk of type. Soms is dat toegestaan, maar lang niet altijd. Meent u dat een ander materiaal vanuit uw professie gezien beter aansluit bij de wensen van de opdrachtgever, dan staat het u vrij om dat voor te stellen. Is het zo dat het voorgeschreven materiaal problemen met zich kan brengen of om andere redenen beter niet gebruikt kan worden, waarschuw daar dan voor conform uw waarschuwingsplicht

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid