NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Aanpak lawaai in bouw juist succesvol

door: Gert van der Meulen
| Werkvoorbereiding Personeel

Lawaai op de bouw

De bouwnijverheid zou de sector zijn met de meeste gehoorschade, meldde het NOS-journaal op 1 december. Klopt niet, weet Jan Warning, directeur van stichting Arbouw. De bouw is juist de enige sector waar actief gehoorschade wordt opgespoord.

Op de website van Arbouw kan men in een jukebox verschillende populaire nummers beluisteren. Zo ook het nummer ‘Someone like you’ van Adele. Met alleen de ingebouwde luidspreker van de pc klinkt de zang met pianobegeleiding best nog redelijk. Tot na een halve minuut. Het nummer begint opnieuw. De piano klinkt dof. De stem van Adele lijkt over minder registers te beschikken. Het ligt niet aan de weergave van de pc. Deze versie klinkt zoals iemand het hoort die lawaaidoof is.

De jukebox is een voorbeeld van een actie om de bewustwording rond lawaaidoofheid te vergroten. Sinds 2000 spannen sociale partners zich in om lawaai op het werk te verminderen en het dragen van gehoorbescherming te stimuleren. In het archief van Arbouw is een keur aan onderzoek en voorlichtingsactiviteiten terug te vinden. Zo won in 2007 de voorlichtingsfilm ‘Wie niet horen wil…’ een internationale prijs in Hamburg.

Het beleid van actieve voorlichting leidt tot een afname met een kwart. Jammer dat deze successtory niet werd verteld op het NOS-journaal.

Lees meer over de preventiemaatregelen die de bedrijfstak neemt om gehoorschade in de bouw te voorkomen op de website van Arbouw.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid