NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Aangifte IB tussen 1 maart en 1 mei 2015 indienen

door: Gert van de Bovenkamp
| Administratie

Aangifte IB

De periode om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting (IB) is veranderd. Voorheen moest er vóór 1 april aangifte worden gedaan. In 2015 kunt u tussen 1 maart en 1 mei aangifte doen. In 2016 wordt de periode mogelijk verder opgerekt.

Reden is de drukte voor de Belastingdienst en bijbehorende technische storingen in voorgaande jaren. Ook heeft de gewijzigde aangifteperiode te maken met de optie om gebruik te maken van een 'vooraf ingevulde aangifte'. 

Vooraf ingevulde aangifte

Met de vooraf ingevulde aangifte (VIA) worden allerlei gegevens over bankrekeningen en hypotheken al automatisch zijn ingevuld. Omdat die gegevens pas 1 maart bekend zijn, mogen alle aangiften voortaan pas vanaf die datum worden gedaan. Daarom is ook de einddatum van 1 april losgelaten. Dat wordt nu 1 mei.

Het automatisch vooraf invullen is heel praktisch, maar wees gewaarschuwd voor de volgende valkuilen: 

U blijft zelf verantwoordelijk voor uw aangifte: U mag niet vertrouwen op de juistheid van de vooraf ingevulde gegevens. Als de fiscus een fout maakt en u verbetert die niet, dan bent u zelf verantwoordelijk. Wees dus kritisch en check de gegevens die ingevuld zijn.

Als u de vooraf ingevulde gegevens van de Belastingdienst aanpast, wordt dat geconstateerd door het automatiseringssysteem van de fiscus. Correctie kan een reden zijn dat de Belastingdienst nader onderzoek instelt naar aanleiding van de aangifte. Dus controleer extra goed uw aangepaste getallen.

Interessant in de vooraf ingevulde aangifte van dit jaar is het saldo van buitenlandse spaarrekeningen. Een aantal buitenlandse banken levert die cijfers direct aan bij de fiscus, die ze invult, maar het overzicht is niet compleet. Dat betekent niet dat de Belastingdienst geen weet heeft van sommige 'zwarte' buitenlandse rekeningen. Als u als belastingplichtige niets invult, kan dat tot vragen leiden bij de Belastingdienst.

Voor 1 april indienen = voor 1 juli aanslag

Als u voor 1 april aangifte doet, krijgt u de garantie dat er voor 1 juli een voorlopige of definitieve aanslag binnenkomt. Die garantie vervalt voor mensen die na 1 april aangifte doen.

Uitzonderingen

Er zijn nog enkele uitzonderingen. Mensen mogen nog wel voor 1 maart hun aangifte doen, maar dan moeten hun fiscale adviseurs gebruik maken van de zogeheten ‘beconregeling’. In het kader van de Hulp bij Aangifte (Huba) mag ook nog voor 1 maart aangifte worden gedaan.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid